— Vi er godt fornøyd med tallene og opplever at vi har en positiv underliggende resultatframgang, forteller administrerende direktør i Sparebanken Sør, Geir Bergskaug.

På banksjefens kontor er det duket for den kvartalsmessige gjennomgangen av sparebankens resultater med Bergskaug og hans nestkommanderende Lasse Kvinlaug.

Fleste piler opp

Og som normalen har vært gjennom «nye» Sparebankens Sørs ettårige historie, peker de fleste pilene i riktig retning også i det første kvartalet av 2015.

Resultat før skatt, innskuddsvekst, utlånsvekst, provisjonsinntekter, forvaltningskapital og egenkapital viser økning i forhold til samme periode i fjor, mens driftskostnader og tap på utlån går ned.

Rentemargin ned

Rentemarginen - bankens fortjeneste på kundenes innskudd og utlån - går imidlertid feil vei.

— Konkurransen om kundene har hardnet til, og det har vært press på utlånsrentene. Det er ingen tvil om at konkurransen i markedet fungerer, forteller Bergskaug.

Fall i renteinntektene kompenseres imidlertid delvis av økning i provisjonsinntektene.

— Sørmegleren går veldig bra. Samtidig er Frende Forsikring, gjennom salgsapparatet til Sparebanken Sør, i ferd med å bli en viktig skade- og livsforsikringsaktør i Agder, forteller Bergskaug.

Stabil markedsandel

— Og kundemassen?

— Vi har en positiv utvikling i antall kunder med en stabil markedsandel på rundt 1/3 av befolkningen i Agder, svarer Kvinlaug.

De nye kundene står delvis for utlåns- og innskuddsveksten på henholdsvis 5,1 og 6,7 prosent som banken rapporterer.

Rundt en tredjedel av befolkningen på Sørlandet er kunder i Sparebanken Sør. Foto: Arkiv

Tap på utlån

Lave tap på utlån, nærmere bestemt 0,06 prosent av utlånsporteføljen, skyldes ifølge banksjefene den store gjennomgangen av utlånsporteføljen i fjor høst.

— Vi tok en del grep, både i forhold til tapsføring og kredittvurdering videre, som vi høster fruktene av nå, forteller Kvinlaug.

Tapet i Kleivenes-konkursen er imidlertid ikke avgjort ennå. Sparebanken Sør har ifølge DN lånt ut over 200 millioner kroner til Kleivene-systemet, men endelig tap blir ifølge Bergskaug langt fra dette.

— Vi har satt av midler på et fornuftig nivå og mener å ha tatt de tapene som er nødvendig. Bostyrebehandlingen er ennå ikke ferdig, så vi ønsker ikke å kommentere noe videre rundt dette, sier Bergskaug.

Lav oljepris bekymringsfult

Utsiktene fremover tror banken avgjøres mye av oljeprisen.

— Blir den liggende på lave nivåer, rundt 50- 60 dollar fatet, vil det påvirke landsdelen betydelig. Både bedrifter og husholdninger, svarer Bergskaug.

Det vil ikke bare gå utover ansatte i oljeserviceindustrien, men også hos de mange bedrifter og ansatte som livnærer seg på den konjunkturutsatte bransjen.

— Disse effektene vil først treffe oss i 2016 og 2017. Reise- og hotellbransjen, varehandel, og andre konsumrettede virksomheter vil merke det mest, tror Bergskaug, som likevel ikke er bekymret for banken.

— Vi gjør de forberedelser vi kan og er en veldig solid bank som skal tåle en nedgangskonjunktur.

Vurderer kontorstrukturen

Redusert besøk i filialene gjør at banken nå vil gjennomgå kontorstrukturen. Per i dag har banken 40 kontorer i Agder-fylkene og Telemark. Bildet viser bankens hovedkontor på Torvet i Kristiansand. Foto: Richard Nodeland

Fremtiden kan også bringe færre filialer. I kvartalsrapporten står det nemlig å lese at økt digital bruk og redusert besøk i bankfilialene gjør at Sparebanken Sør vil ha en gjennomgang av kontorstrukturen.— Betyr det færre kontorer?

— Vi ser en kraftig endring i kundeadferd hvor hele bransjen er i endring. Vi ønsker derfor å tilpasse oss måten vi møter kundene på, som i praksis representerer en kraftig automatisering av tjenestestrukturen, svarer Bergskaug.

— Som betyr færre kontorer?

— Vi er midt inne i den vurderingen nå, men det er kundenes bruk av banken som vil styre dette. Vi ser en kraftig økning i bruk av digitale flater, og en nedgang i kontorbesøkene. Fremover er det først og fremst rådgivning som vil tilbys i filialene, sier Bergskaug.

— Og vi har ikke gjort noen vedtak knyttet til enkeltkontorer pr i dag, supplerer Kvinlaug.