— Finanstilsynets forslag om å stramme inn utlånspraksisen til bankene for å begrense veksten i boliglån og boligpriser, retter seg mot symptomene, ikke årsakene til dem, sier administrerende direktør i Sparebanken Sør, Geir Bergskaug.

I fjerde etasje av Sparebanken Sørs hovedkontor i Kvadraturen med utsikt over Torvet sitter banksjefen på sitt kontor og prater ivrig om forslagene som vil stramme kravet til egenkapital og fleksilån og begrense muligheten for avdragsfrihet for lån med lav sikkerhet.

Som de andre banksjefene mener han forslagene vil ramme unge boligkjøpere og låntakere i utfordrende livssituasjoner, samt ta fra bankene muligheten til å gjøre jobben sin, som på fint kalles bankhåndverk.

Ikke målrettede tiltak

Bergskaug mener Finans Norges ti punkter mot boligprisvekst treffer bedre enn Finanstilsynets forslag til forskrift. Foto: Richard Nodeland

— Tiltakene er hverken målrettede eller regionalt rettet. For Sørlandets del, hvor vi har hatt en aktiv boligbygging og lav prisvekst, har vi ikke det samme behovet for en innstramming som i pressområdene i og rundt Oslo, Bergen og Trondheim, mener banksjefen som viser til finansnæringens egne ti forslag om hva som må til for å dempe både låne- og prisvekst på det norske boligmarkedet.- Finans Norges tiltak er mer langsiktige og går på de strukturelle forholdene bak det mange frykter er en boligprisboble. Det går blant annet på skatt, byggetekniske krav og arealplanlegging, og treffer mer målrettet etter min mening, sier Bergskaug.

Oljeprisfallet

— En bransje hvor man kanskje er mer bekymret for nedturen enn en overopphetet vekst, er oljeservicenæringen. Er du bekymret for Sørlandets del?

— Det er ingen tvil om at oljeprisfallet har hatt en relativ sterk effekt på norsk økonomi, men foreløpig mener jeg Sørlandet ikke er truffet like sterkt som i nabofylket Rogaland. Når det er sagt, blir oljeprisen liggende på et nivå som i første kvartal 2015, vil det få konsekvenser også her, svarer Bergskaug.

Han mener likevel man må huske at investeringene faller fra et veldig høyt nivå til et mer normalt nivå sett i et tiårsperspektiv.

— Det er 250.000 sysselsatte i petroleumsindustrien. 150.000 av dem i direkte virksomhet og de resterende 100.000 i indirekte virksomhet. Alle disse arbeidsplassene vil bli berørt, men det vil merkes mer på Vestlandet enn på Sørlandet, mener banksjefen.

Nedbemanning i oljerelaterte bedrifter

Tom Fedog under Sørlandets olje- og offshorekonferanse 2015.

— Tom Fedog spådde under Sørlandets olje- og offshorekonferanse at nedbemanningen som følge av oljeprisfallet vi er inne i kunne komme opp mot 40 prosent hos sørlandske boreutstyrsleverandører. Hva tenker du om det?- Ser man ikke forbedring i oljeprisen innen halvannet til to år, vil oljeindustriens investeringsplaner bli påvirket. Næringen er selv nærmest til å anslå konsekvensene, men jeg har all grunn til å tro at han kan ha rett, sier Bergskaug og fortsetter:

— Når det er sagt opplever jeg at Sørlandet har bygget opp en særdeles kompetent teknologisk virksomhet samt en spisskompetanse som i fremtiden vil kunne anvendes på nye områder. De to siste tiårene i norsk næringsliv inneholder mange fantastisk gode eksempler på omstillingsevne, noe som ikke minst skyldes et høyt kompetansenivå og god læringsevne hos arbeidstakerne, sier Bergskaug.

- Ingen dum avgjørelse

I takt med de urolige tidene i norsk næringsliv har også sentralbankens styringsrente hatt en nedadgående kurve det siste året. På rentemøtet i mars ble imidlertid de fleste sjeføkonomene overrasket over at renta ble holdt på stedet hvil. Så også i Sør.

— Vi ble litt overrasket, men tror ikke det var en dum avgjørelse. Valutakursen hadde hatt en riktig utvikling i tiden før rentemøtet, samtidig som boligprisene hadde en uforutsett vekst, sier Bergskaug.

— Og apropos sjeføkonomer. Hvorfor har ikke landsdelens storbank anskaffet sin egen?

— Det er et tema vi ikke har diskutert ferdig, så det må vi nesten komme tilbake til en annen gang, svarer Bergskaug.

Fusjon med SR-Bank et ikke-tema

Sparebanken Sør hentet inn 1,5 milliarder kroner i renteinntekter i løpet av 2014. Totalt hadde banken inntekter på over 2 milliarder kroner gjennom fjoråret. Bildet viser hovedkontoret på Torvet i Kristiansand. Foto: Tore André Baardsen

— Sparebank 1 SR-Bank, som for øvrig har en sørlandskjær sjeføkonom, har tidligere invitert til fusjon med både Sør og Pluss, noe som da ble kontant avvist av dere begge. Nok en gang med tanke på størrelsen, er dette noe som på nytt kunne blitt interessant?

— Nei, det er ikke et tema for oss. Vi opplever at vi er ferdig med fusjonen og i full gang med å videreutvikle en ny bank som er det riktige og beste i forhold til hva som bidrar til vekst og utvikling i landsdelen, svarer Bergskaug.

Start-drakta

— For mange er det én ting som betyr mer enn både rente, fusjoner og tilsynskrav, nemlig bankens hovedsponsorobjekt. Årets Start-drakt, og særlig den markante Sør-logoen på brystet, har blitt heftig debattert den siste uka. Har dere lagt føringer på hvordan drakta skal se ut?

Hovedsponsor til Start, Sparebanken Sør, får sin logo promotert på en svart firkant midt på drakta til spillerne. Det har resultert i heftig debatt hvorvidt designet er bra eller ei. Foto: Torstein Øen

— Jeg har ikke vært innblandet i designet av drakta, og skal heller ikke si noe om det. Forøvrig synes jeg det er flott at det er mye oppmerksomhet rundt Sparebanken Sørs logo på Start-drakta, sier Bergskaug og ler.

Inspirasjon for fylkessammenslåing

— Et annet aktuelt tema, som banken har både kunnskap og erfaring fra, er sammenslåinger. Da bankfusjonen ble beseglet under fjorårets forstanderskapsmøte, oppfordret forstanderskapsleder Øystein Haga politikerne i Agder til å følge Sørs eksempel å slå seg sammen. Deler du hans oppfordring?

— Man må huske at Øystein er en politiker og Venstre-mann fra Grimstad. Det jeg som næringslivsmann kan si er at sammenslåingen har gått veldig bra, og vi er fornøyd med hvordan fusjonen har utviklet seg. Hvis det kan inspirere andre til å tenke nytt, er det positivt, svarer banksjefen.

Lanzarote i påska

— Til slutt, hva er planene for påska? Har du noen påsketradisjoner?

— Familien har tilbrakt påska på Lanzarote som en fast tradisjon i mange år. Det vil vi gjøre i år også, og tar det som en forsmak på sørlandssommeren jeg håper vi har i vente.