— Målet er å unngå oppsigelser. Men av de 21 som jobber med videreutviklingen av den karbotermiske produksjonsmetoden, er 15 prosessoperatører. Og de får vi ikke bruk for når aktiviteten inntil videre reduseres til ren forskning, sier administrerende direktør Kai Rune Heggland i Alcoa Norway til Fædrelandsvennen.

Lista vant fram

Heggland var lenge sjef for Alcoas aluminiumsverk på Lista, og følger fortsatt nøye med på hjørnesteinsbedriften hjemme i Farsund. Den som vant fram for noen år siden, da Alcoa skulle bestemme seg for hvor i det globale konsernet utviklingsarbeidet for det særdeles lovende, karbotermiske produksjonsmetode-prosjektet skulle legges. Det ble altså på Lista, med Elkems forskningsmiljø på Fiskaa i Kristiansand i nyttig nærhet.

Inntil nå har da også fremdriften vært som planlagt. En ny ovn ble tatt i bruk sommeren 2015. — Nå har vi to år på oss til å bevise at vi får det til, sa Heggland til Fædrelandsvennen i november i fjor. Han snakket om produksjonsmetoden som blant annet vil kunne redusere energiforbruket med 30 prosent, gi null utslipp og åpne helt nye muligheter for mindre, lokale aluminiumsverk. Og som er basert på en prosess hvor ovnstemperaturen er helt oppe i 2000 grader.

Prisras

Men så har alu-prisene gått fullstendig i kjelleren. Selv sværingen Alcoa må kutte kostnader. At utviklingsprosjektet ligger hos et verk som ellers har et sted rundt 280 ansatte, hjelper imidlertid.

— Vi prøver å få innpasset de overflødige operatørene i verket på Lista. Målet er å unngå oppsigelser, som sagt, understreker Kai Rune Heggland.