Her snakker verkssjef Geir Ausland engasjert om Elkem Solar. Foto: Torstein Øen

— For 10-15 år siden var industrien dømt nedenom og hjem. Men se på dette! sier Odd Omland.

— Og så nettverkene, da. Og eksportverdiene. Vi er kjempestolte! erklærer Ingunn Foss.

De to stortingsrepresentantene fra henholdsvis Arbeiderpartiet og Høyre i Vest-Agder - nærmere bestemt Lister-regionen, begge - inngår i Stortingets næringskomité som er på bedriftsbesøk hos Elkem på Fiskaa i Kristiansand. Når de får spørsmål om hvem av dem som er mest stolt av å kunne presentere Sørlandets prosessindustri for komitékollegene, snakker de i munnen på hverandre av iver.

Grønn leksjon

For hos Elkem får komiteen en leksjon i «grønn» industri. Først av Elkems toppsjef Helge Aasen, som snakker om energieffektivitet, blant annet gjennom gjenvinning av spillvarme og økt oppmerksomhet mot fornybart trevirke som energikilde - men heller i Paraguay enn i Norge. I Sør-Amerika tar det ti år før et tre er hogstmodent, i Norge 60-70. Dessuten formaner Aasen stortingsrepresentantene om betydningen av ikke å røre CO2-kompenasjonsordningen, og av forutsigbare nettariffer. Så nevner han i forbifarten:

— Så langt har Elkem Solar kostet sju-åtte milliarder kroner. Det hadde Elkem-konsernet aldri klart på egenhånd. Heldigvis har Bluestar, våre kinesiske eiere, stilt opp.

Kai-Rune Heggland, øverste leder for Alcoa i Norge, tar over. Først med noen betraktninger om den flate strukturen og de små statusforskjellene som han mener er en unik kvalitet ved norsk industri. «Ja, vi har verdens best betalte fagarbeidere, men også de beste». Så kommer han til tittelen på innlegget sitt: «Grønn gjennombruddsteknologi». Det dreier seg om karbotermisk produksjon av aluminium - en metode som har potensial til å revolusjonere fremstillingen av både alu og andre materialer. Faller ting på plass, betyr det langt lavere energiforbruk, mye mindre plassbehov, eliminert avfallsproblem og hittil ukjent fleksibilitet med hensyn til fabrikkstørrelse og evnen til å håndtere svingninger i energitilgang. Hele herligheten har opphav hos Elkems nå 75 år gamle forskningslaboratorium på Fiskaa og videreføres av Alcoa Lista - en stor blomst i knapphullet.

— Får dere det til?

— Det gjør vi nok, men i alle slike prosesser oppstår hindringer som må overvinnes. For øyeblikket dreier det seg om støv som ikke skal være der, røper Heggland overfor Fædrelandsvennen etter innlegget, mens Næringskomiteen spiser karbonadesmørbrød.

Vokser mest

Så er det omvisning hos Elkem Solar. Verkssjef Geir Ausland leder an, passe myndig og med en iver som en vekkelsespredikant kunne misunne ham.

— Solceller er den energiformen som vokser mest i verden nå, selv om mange har lyst til ikke å få det med seg. Det er en ekstremt energieffektiv og ren metode å frembringe energi på. Og ved denne bedriften har vi dokumentert evne til stadige og betydelige fremskritt i teknologi og produksjonskostnader, fastslår han.

Dagen for politikerbesøk

Mandagen var dagen for nasjonale politikeres sørlandsbesøk. I tillegg til at Næringskomiteen var hos både Elkem og NOV, var stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne på Grønt senter og hos Elkem i Kristiansand. Poenget var å lære om fornybarløsninger. Blant annet fikk han seg høre om en idé om «utstrakt bruk av solenergi på Bjørndalssletta».

Ola Elvestuen, stortingsmann for Venstre og Oslo, tok likeledes turen. Han begynte hos Flumill i Arendal (tidevannsenergi) og fortsatte hos livbåtprodusenten Norsafe, som så fløy ham til Kristiansand i helikopter. Derfra satt han på med Kai-Rune Heggland til Alcoa Lista. Der beså han aluminiumsverket og traff representanter for kvinnenettverket NEW

— Det var ikke arbeidsdag på Stortinget, sier Helene Falch Fladmark i Eyde-Nettverket.