KRISTIANSAND: Kontrakten innholder fasttelefoni, mobiltelefoni og mobilt bredbånd for fylkeskommunene og 30 kommuner i Agder, med 8— og 10.000 abonnementer.

Sju selskaper var opprinnelig med i konkurransen, men etter at fem av dem trakk seg, sto kun Telenor og Phonero igjen. I sommer ble storebror innstilt til å få kontrakten.

— Det er en totalvurdering. Et vesentlig poeng er at Telenor hadde den laveste prisen og var veldig konkurransedyktig på lokalt forhandlernett, som er viktig for kommunene. Når det gjelder funksjonalitet var selskapene veldig like, og her skåret Phonero litt bedre, sier Jan Petter Røinaas, i innkjøpsavdelingen til Aust-Agder fylkeskommune.

- Hvor mye er avtalen verdt?

— Vi snakker om et tosifret million beløp, sier Røinaas.

Les også:

Protesterer

Men nå er prosessen satt på vent etter at konkurrenten Phonero har protestert. De har gått til retten og krevd en såkalt midlertidig forføyning.

— Hovedanførselen er at dette er en ulovlig konkurranseform. Phonero mener man må avlyse konkurransen, sier Esther Lindalen R. Garder, advokat for det Kristiansand-baserte teleselskapet.

11. august møtes kommunene og Phonero i Kristiansand tingrett.

Offentlige anskaffelser skal avgjøres ved at ulike leverandører slåss om å gi det beste tilbudet. Hovedregelen er at dette gjøres gjennom en «åpen» eller «begrenset» anbudskonkurranse. Denne gangen ble det imidlertid valgt en såkalt «konkurransepreget dialog». Ifølge regelverket kan denne formen benyttes ved særlig komplekse anskaffelser der det er «umulig for oppdragsgiver å beskrive hva som skal anskaffes». (se faktaboks).

- Ordinær telefonikontrakt

Phonero mener man ikke hadde lov til å velge denne formen på konkurransen.

— Vi mener at denne kontrakten ikke oppfyller kriteriene. Det er en helt ordinær telefonikontrakt, sier advokat Lindalen R. Garder.

Les også:

Hun viser til offentlige anskaffelser i Buskerud, Telemark og Vestfold fylkeskommuner og i Grenland-regionen hvor det ble valgtåpen eller begrenset anbudskonkurranse.

— Her er det anskaffet ting som er vel så kompliserte som i Agder, sier Phonero-advokaten.

— Kom etter tapet

Robert Lund er advokat for Agder-kommunene.

— Dette er et så særegent og komplisert område at oppdragsgiver mente kriteriene for den valgte konkurranseformen var oppfylt, sier Lund.

- Men Phonero viser til andre offentlige anskaffelser av liknende kontrakter der det ikke er valgt konkurransepreget dialog?

— Til det er det å si at ingen saker er helt like. Etter en konkret vurdering mener oppdragsgiver at vilkårene i denne saken er oppfylt. Bakgrunnen for det er spesielle omstendigheter. Dette er ikke hyllevaretjenester, sier Lund, og legger til:

— Det hører med at til bildet at Phonero, så vidt jeg vet, har vært tilfreds med valget av konkurransepreget dialog helt til de tapte, sier advokaten.

Til dette svarer Phoneros advokat:

— Etter tildelingen, og da Phonero mottok begrunnelsen, reagerte de på flere forhold og bad etter hvert meg å se nærmere på gjennomføringen av konkurransen. Phonero var på dette tidspunktet ikke klart over at oppdragsgiver hadde benyttet det som etter vår mening er en ulovlig konkurranseform, sier Esther Lindalen R. Garder.