Denne uken tar den tidligere utenriks— og forsvarsministeren imot næringslivsledere, politikere og akademikere i Davos. Konferansen fokuserer tradisjonelt på globale økonomiske utfordringer.

Denne gangen kaster imidlertid terroraksjonene i Frankrike skygger også ned i dalen hvor World Economic Forum holder hus. Sjefen for Etterretningstjenesten i Norge, generalløytnant Kjell Grandhagen, deltar for første gang på konferansen.

— Det er viktig for en etterretningssjef å være oppdatert, sier Grandhagen, som skal delta i en paneldebatt om hvordan etterretningstjenestene skal tilpasse seg et nytt trusselbilde.Ved siden av Grandhagen på podiet blir det ryddet plass til Sir John Sawers, som inntil i fjor ledet den britiske etterretningstjenesten MI6. Det er første gang på mange år at spionsjefer og generaler blir synlige på arenaen i Davos.

Det blir også debatt om de militære styrkenes plass i Europa, og World Economic Forum blir slik også en opptakt til den store, sikkerhetspolitiske konferansen i München i starten av februar.

Flere frykter krig mellom land

Direktør Espen Barth Eide sier før konferansestart onsdag at konteksten og utviklingen internasjonalt er mer usikker enn på mange år. Barth Eide var utenriks- og forsvarsminister i siste del av den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen.

— I World Economic Forum ser vi uvissheten i våre egne målinger. En måling av de globale risikofaktorene har gitt en rangering der frykten for en krig mellom land faktisk har rykket opp til første plass, forbi blant annet interne konflikter. Det har vi ikke sett på lenge, sier Barth Eide til Aftenposten.Han mener terroren i Frankrike og arrestasjonene i etterkant kan bidra til å forrykke det politiske sentrum i Europa mot høyre.

— Ja, det er klart, det. Spørsmålet nå er om en serie med terror vil stimulere de populistiske kreftene mer enn tidligere. De har egentlig ikke gjort det så bra som mange fryktet når velgerne faktisk går til urnene – se på Nederland, eller ytre høyre i Hellas før valget søndag, sier Barth Eide.

Også tid til prat om oljepris

På tross av at terror- og sikkerhetsspørsmål vil stå høyt på agendaen under årets konferanse, blir det også rikelig med tid og forum til diskusjon om økonomiske utfordringer og utviklingstrekk som en fallende oljepris.

— Ute i Europa og i flere økonomiske stormakter er oljeprisen en faktor som påvirker veksten i økonomiene, så mange ser positivt på det. Samtidig er risikoen til stede for at billige oljeprodukter kan smitte over i fallende priser i sin alminnelighet, sier Barth Eide.