De nordiske landene dominerer toppen av årets rangering «Global Gender Gap» fra stiftelsen i Genève. Øverst troner Island, med Finland og Norge på de neste plassene. Deretter følger Sverige og Danmark.

Og mens nordiske velferdsstater og andre høster ros fra World Economic Forum for sitt vellykkede arbeid for bedre likestilling, er analytikerne i Sveits også ganske dystre i prognosene for verden som helhet. Likestillingsrapporten kommer i år for niende gang, og fremgangen på global basis for kvinnenes økonomiske status og deltagelse viser bare svak fremgang.

Veldig treg utvikling

For ni år siden lå kvinnene på 56 prosent av mennenes nivå hva angår kjønnenes deltagelse og muligheter i arbeidslivet. I 2014 viser de samme beregningene at kvinnenes nivå utgjør 60 prosent av nivået som vil gi full kjønnsmessig balanse.

Med denne trege takten fra år til år må kvinnene vente i ytterligere 81 år, til 2095, før de er økonomiske likestilt i verdensøkonomien, påpeker World Economic Forum.

Analytikerne måler utviklingen innen politikk, økonomi, helsesektoren og utdanning. Samletallene skjuler store variasjoner.

Likestillingen er kommet lengst innen helse, der 35 land i realiteten har full likestilling.

Økte forskjeller i hvert tredje land

Kvinners utdanning er også nesten på siden av mennenes i den globale økonomien, men de globale tallene skjuler store variasjoner. World Economic Forum påpeker at trenden faktisk peker mot økte forskjeller innen utdanningen i nesten 30 prosent av de 142 landene i årets rangering.

Det samlede arbeidet for likestilling har vist fremgang i 105 av de 111 landene som har vært omfattet av undersøkelsen siden 2006. De seks unntakene er Sri Lanka, Mali, Kroatia, Makedonia samt Jordan og Tunis.

Kvinnenes deltagelse i det politiske liv er fortsatt et samfunnsområde der likestillingen er kommet kort. Her måler analytikerne blant annet innslaget av kvinnelige ministre og medlemmer av nasjonalforsamlingene.

World Economic Forum gjennomfører hvert år en rekke rangeringer av landene som ofte får stor oppmerksomhet i internasjonale medier. Stiftelsen måler blant annet konkurranseevnen.