KRISTIANSAND: — I gode tider er prosjektene ofte overpriset og dårlig fundamentert. I dårlige tider sliter selv de gode prosjektene med å skaffe finansiering, men for en investor er de mer interessante da. Når det gjelder risiko, er den der alltid! sier Bjarne Skeie.

Han og Erik E. Tønnesen fra Skagerak Maturo inntar morgenkaffe på sistnevntes kontor. Det er mandag og herrene er i påfallende godt humør. Fredag kom nemlig beskjeden som begge hadde håpet og ventet på. Som det het i en pressemelding: «Styret i Innovasjon Norge har besluttet å gi Skagerak Maturo AS i Kristiansand/Skien ansvaret for forvaltningen av et nytt landsdekkende såkornfond. Fondet skal sørge for frisk såkornkapital på til sammen 300 millioner kroner til utvikling i norske vekstbedrifter over hele landet.«

20 mill. må på plass

Dermed er Skagerak Maturo og en rekke, private investorer på Sørlandet og i Telemark et langt skritt videre mot å kunne begynne søket etter gode prosjekter med potensial for verdistigning, teknologiutvikling og arbeidsplasser. Men i mål er de ikke. For ennå mangler 20 millioner kroner for å nå opp i de 150 millionene som private investorer forutsettes å bidra med, før staten stiller opp med like mye.

— Det nytter ikke med 149 millioner. Det må være 150. De siste 20 millionene blir harde å få inn, men vi skal nok klare det. Vi jobber med en investorliste og venter blant annet på styrebehandling hos én mulig investor, forteller Erik E. Tønnesen.

Han roser Bjarne Skeie, som tidlig gikk inn med 30 millioner kroner.

— At en tydelig og proff investor satser slik, er til stor hjelp. For øvrig er det ikke slik at pengene brukes med en gang. De trekkes gradvis på i løpet av seks-sju år.

— Hva er minste beløp for å bli med?

— Tre millioner kroner.

Landsdekkende, men ...

Fra før er tre såkornfond etablert og i arbeid, pluss at det er bestemt å legge ett til Nord-Norge.

— Innovasjon Norge understreker at fondet som Skagerak Maturo har fått i oppdrag å styre, skal være landsdekkende. Men det er vel Sørlandet og Telemark dere kjenner best, Tønnesen?

— Vi skal være landsdekkende, ja. Vi har måttet dokumentere kontaktnett og mer til for å bevise at vi kan jobbe over hele Norge. Når det er sagt, er det jo regionen mellom Stavanger og Oslo vi kjenner best. Faglig sett satser vi særlig på slikt som «big data», sensorteknologi og mekatronikk - altså styringssystemer. Det passer bra i forhold til både UiA og industrien i vårt eget nedslagsfelt, svarer Erik E. Tønnesen.

Ingen feiring ennå

— Var det noen feiring i helgen?

— Her blir det ingen feiring før de siste 20 millioner kronene er på plass, nei!

Node-leder Anne Grete Ellingsen gleder seg over at Skagerak Maturo har fått jobben med å forvalte det nye såkornfondet. Foto: Arkiv/Kjartan Bjelland

God dag for Node ogsåAnne Grete Ellingsen, administrerende direktør for klyngeorganisasjonen Node, skriver dette i en e-post:

— Det er veldig gledelig at Skagerak Maturo har fått tilslag på forvaltningen av såkornfondet. Det betyr at vi nå har siste brikken i innovasjonssystemet på Agder på plass: Økt innsats på forskning og utvikling (SFI Offshore Mechatronics med stor industrideltakelse og flere nye programmer innen nye områder som offshore vind, gruvedrift på havbunnen, geotermi for å nevne noen), Veksthuset (preinkubasjon), Innoventus Sør (inkubator), Mechatronics Innovation Lab (MIL) og nå også tidligfase finansiering av nye ideer og produkter. Alle viktige brikker i å styrke Agder som investeringssted for eksisterende og nye bedrifter. Jeg er veldig glad i dag, da dette har vært et av Nodes hovedmål.