— Klarer du å holde ut over tid, ligger de beste forretningsmulighetene i tidligfaseprosjekter. Nå er et godt tidspunkt for å satse; tilgangen på risikokapital er dårlig, slik at prosjektene prises gunstig for investorer. Dessuten er det stor tilgang på folk med gode ideer, sier Bjarne Skeie (70).

Gründeren og teknologen har satt av 30 millioner kroner til det nye såkornfondet som er under etablering for Agder og Telemark. Regjeringen har bevilget 150 millioner kroner på årets statsbudsjett, men det forutsetter at private stiller opp med like mye. Skeie har altså åpnet ballet, nå intensiveres jobben med å få resten på plass. Private kapitalister, banker og andre med tilgang på investeringsmidler på Agder og i Telemark må nok regne med å bli kontaktet.

Tar gjerne jobben

Og så skal Innovasjon Norge bestemme hvem som skal administrere fondet.

En som definitivt er klar for oppgaven er Erik E. Tønnesen (57) i det ferske selskapet Skagerak Maturo - resultatet av at Skagerak Capital i Kristiansand og motstykket Maturo Kapital i Telemark har slått sine pjalter sammen, dannet felleseide Skagerak Maturo, satt Tønnesen i sjefsstolen og bestemt at jobben skal gjøres fra Kristiansand dersom selskapet vinner tevlingen.

— Som starter med en kvalifiseringsrunde denne måneden. Så går det videre med hovedkonkurransen i mai, før hovedstyret i Innovasjon Norge bestemmer seg 16. juni. Konkurransen er åpen for alle innen EØS-området, men vi satser på å vinne fram grunnet historikken vår, at vi har et godt team på plass i landsdelen, samt at vi vil kunne sikre den private kapitalen. Forvalterteamet på seks personer i Skagerak Maturo satser ti millioner kroner av egne penger for å vise at vi har troen, forteller Tønnesen.

Han legger til:

— Vi må langt tilbake i tid for å finne like god tilgang på risikokapital som vi får nå. Ellers pleier jeg å si at såkorninvesteringer er som vin: Det er gode og dårlige årganger. Ut fra mange års erfaring vil jeg si at årgangene 2016- 2018 ligger an til å bli gode.

— Bare se på børskursene! supplerer Bjarne Skeie, som definitivt har vært med på noen opp- og nedturer.

Samlet heiagjeng

Herrene har ros å dele ut.

— Gjennom fire år er det jobbet systematisk og godt for å få såkornfondet på plass. På Stortinget har Hans Fredrik Grøvan og Kjell Ingolf Ropstad gjort en kjempejobb. NHO har støttet opp, Anne Grete Ellingsen i Node, Harald Furre, Terje Damman og flere til. Det har vært en samlet heiagjeng, forteller Erik E. Tønnesen.

Bjarne Skeie ser såkornfondet i sammenheng med andre satsinger i landsdelen.

— Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI, red.anm.) innen Offshore Mechatronics, med UiA i førersetet, Sørlandslab eller Mechatronics Innovation Lab i Grimstad - det satses tungt og jeg er imponert over hva som har vokst fram i og rundt UiA. Sammen med alle de flinke folkene som må forlate oljen nå, gir det grobunn for mye.

- Krever intens oppfølging

På oppfordring utdyper Bjarne Skeie motivasjonen for egen satsing:

— Vi skal være med på slike tidligsatsinger som det nye såkornfondet er beregnet på. Men det krever kontinuerlig og intens oppfølging, noe Skeie Group ikke har kapasitet til. Derfor bidrar vi inn via et forvalterselskap som Skagerak Maturo, som selv har et apparat og i tillegg kjenner hele det omfattende systemet som skal bidra til nyskaping, sier Skeie.

Teknologigründeren mener ellers vi står foran et industrielt skifte.

— Hvor informasjonsteknologi kommer til å dominere på en helt annen måte enn før, og gjennom hele verdikjeden. Den mekaniske industrien er der, og den er sterk, ikke minst takket være lærdommen fra offshore. Men alt skal underlegges styringssystemer som både øker sikkerheten og senker bemanning og kostnader ellers. Den som virkelig får det til, har hele verden som marked, fremholder Skeie.

Han legger til:

— Jeg trodde ikke denne nedturen skulle bli så ille som den er blitt. Men nettopp derfor presser nye løsninger seg fram.

Bjarne Skeie har for øvrig engasjert seg i nyskaping gjennom mange år, også med kapital til tidligere såkorn- og venturefond. Nå er han sentral i nyskapingen «Veksthuset» på Lumber, hvor gründerspirer skal hjelpes fram.

— Det sitter rundt 20 mennesker der nå, men det er plass til 30- 40, forteller Skeie.