ARENDAL: — Før eller siden skal det bygges nye dypvannsrigger. Da gjelder det at vår egen leverandørindustri fortsatt er på hugget, at det ikke bare blir mer av det samme. For da taper vi på sikt, sier Knut Mjåland.

Han har 20 år bak seg i dagens MHWirth, 15 av dem i toppledelsen, men byttet beite i vinter og jobber nå i OPS Composite Solutions i Sørlandsparken.

Fædrelandsvennen treffer ham i Gards staselige lokaler i Arendal, hvor en herredominert forsamling nettopp har vært med Statoils sjeføkonom Eirik Wærness på tankevekkende ballongferd over energimarkedene. Foredraget inngår i Energy Outlook-arrangementet, som igjen inngår i Arendalsuka.

Les også:

Wærness konstaterer innledningsvis at politikere er bedre til å vedta mål enn tiltak, og så tar han for seg serien av til dels motstridende energiforsynings— og utslippsmål i en verden hvor befolkningsveksten ikke bare må angis i milliarder, men hvor også stadig større grupper oppnår svært så energikrevende velstand.

— Forbruket av fossil energi synker ikke, og kommer ikke til å gjøre det fremover. Det må stadig utvinnes mer, pluss at produksjonen av fornybar energi må økes dramatisk. Men er eierne villige til å være med på de nødvendige investeringene med dagens energipriser? spør sjeføkonomen retorisk på tampen av et freskt foredrag.

Tom Cantero håper på nyskapingspris til Air Products under dette årets oljemesse i Stavanger. Foto: Rune Øidne Reinertsen

CO2-rensingUnderveis har Wærness også svingt innom bestrebelsene på å rense CO2-utslipp. Det får Tom Cantero fra Air Products i Kristiansand til å spisse ører:

— Som én av fem bedrifter er vi innstilt som vinner av ONS Innovation Award under oljemessa i Stavanger snart. Det skyldes nettopp vår teknologi for CO2-rensing, som videreutvikles i Brevik i samarbeid mellom NTNU, Air Products' forskningsavdeling i USA og oss i Kristiansand, forteller Cantero til Fædrelandsvennen i den påfølgende pausen.

Les også:

Litt av en reise

Tilbake til Knut Mjåland. Han ramser opp navneendringene han var med på i sin MH-tid:

— Det begynte med Maritime Hydraulics, eller bare MH. Så ble det Maritime Group, Aker Maritime, Aker Kværner, Aker MH innen Aker Solutions og sist MHWirth innen Akastor. Underveis har jeg vært med på en reise fra 300 millioner kroner i omsetning til 11 milliarder - utrolig! Men jeg jobbet i en bransje som må forholde seg til en konservativ olje- og gassektor. Jeg opplevde at det ble liten anledning til å finne på nye ting, og da søkte jeg heller nye utfordringer. Hos OPS Composite Solutions arbeider vi med fremtidens materialer som kan benyttes innen alt fra olje og gass til tradisjonell industri og oppdrett. Og til hakkespettsikre strømmaster! gliser Mjåland.

- Renessanse for prosessindustrien

Mens Node-leiren holder på med sin Energy Outlook borte hos Gard, avholder Eyde-klyngen den årlige Prosin-konferanse i Vitensenteret, på motsatt side av Arendal sentrum.

Der er det ikke bare solen som skinner.

-Endelig opplever vi å få kredit for sørlandsk prosessindustris mangeårige satsing på kvalitet, effektivitet og grønne produksjonsmetoder. Aldri før er vi blitt lyttet til som nå, aldri har vi hatt slik tilgang på sentrale beslutningstagere innen politikk og virkemiddelapparat, sier en strålende opplagt Kai Rune Heggland, administrerende direktør i Alcoa Norway ANS og i sin tid sentral i etableringen av Eyde-klyngen.

Han oppsummerer:

— Vi opplever en renessanse!

Irene Siljan Vestby og Marit Larsen er konferansedeltagere fra prosessindustribedrifter i Telemark.

— Faglig veldig bra, og like viktig som sosial møteplass. Her er det gode foredragskrefter og ditto presentasjoner, mener de to, der de sitter på bryggekanten i lunsjpausen.