Fra en av debattene i fjor under Arendalsuka, f.v. debattleder Terje Svabø, Krf-ordfører Astrid Arhus Byrknes fra Lindås i Hordaland, Sps parlamentariske leder Marit Arnstad, KS-leder Gunn Marit Helgesen, kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), stortingsrepresentant Helga Pedersen (Ap) og fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik fra Nord-Trøndelag (Ap). Mandag starter arrangementet. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Uka har blitt en meget viktig arena for norsk samfunnsutvikling. Det er stort å se hvordan norske bedrifter, næringsaktører, organisasjoner, media og politikere kommer til Sørlandet, sier Fladmark.

Hun leder Eyde-klyngen som en klyngeorganisasjon for prosessindustribedrifter i Agder. Når de har sitt hovedarrangement tirsdag vil det være med en konferanse med 170 deltakere.

— Vårt hovedfokus er hvordan våre bedrifter skal nå sitt mål om nullutslipp innen 2050, forteller Fladmark.

Norges største politiske festival fortsetter å vokse, og i år er det 517 arrangementer under Arendalsuka. Det er over 100 flere utstillinger og arrangementer mer enn i fjor.

Arrangørene forventer i år at den politiske festivalen skal trekke til sammen mellom 50.000 og 60.000 dagsbesøk.

Rød tråd

Nytt av året blir at alle lederne av partiene som er representert på Stortinget skal holde sine egne taler og arrangement på Kanalplassen. Den tradisjonelle, tv-sendte partilederdebatten arrangeres torsdag i Arendal kulturhus.

— Ukas røde tråd er hvordan situasjonen i verden påvirker oss i Norge, enten det er miljø, flyktningkrise, oljepris eller terror, sier Fladmark.

Global Outlook

Eyde-klyngen har tidligere hatt et sidearrangement til Arendalsuka, men er nå for første gang en del av det offisielle programmet.

Et annet stort arrangement som involverer sørlandsbedriftene sterkt, skjer mandag. Det heter Global Outlook. Konferansen tar for seg nåværende og fremtidige globale trender som påvirker næringslivet. Det er tredje året dette går av stabelen.

Løfte blikket

— Vi ønsker å løfte blikket ut av Norge, hva som skjer i verden og hvordan det påvirker vår økonomi, sier leder for Node-klyngen Anne-Grete Ellingsen.

Teknologiklyngen GCE Node representerer 77 ulike sørlandsbedrifter, i hovedsak innen olje- og energibransjen. Node, Eyde-klyngen og Maritimt Forum Sør står for konferansen. Utenriksdepartementet er finansiell partner.

— Vi må passe for at vi ikke blir for sneversynte. Dette er ment å skulle gi en innsikt på utenlandske trender, sier Ellingsen.

En rekke internasjonale foredragsholder skal delta.

Ellingsen beskriver Arendalsuka som kjempeviktig også for dem.

— Vi trenger å bli mer synlige, og slik sett blir denne uka bare mer og mer sentral, sier hun.

Gleder seg

Også næringsminister Monica Mæland gleder seg stort til disse dagene.

— Dette er blitt et av de virkelig mest relevante arrangementene for samfunnsaktører gjennom året, sier hun.

Hun beskriver det som en intens uke.

— Jeg vil ikke trekke fram noe spesielt av det som skal skje, men mye debatt vil være rundt den omstillingen norsk næringsliv gjennomgår, sier hun.

Mæland er selv oppvokst i Arendal, og skal forsøke å besøke far og søster som bor i byen.