— Jeg tror kanskje det er slik at flere vet mer om hva som skjer i en rettssak i USA enn en i Norge, på grunn av tv-serier og filmer. Det er ikke noe galt i det, men vårt system er litt annerledes. Jo flere som har kunnskap om vårt rettssystem, jo bedre, sier Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen.

Leder: Uforståelig voldtektsdom

- Dessverre blitt mer aktuelt

Hva slags type sak rollespillet skulle ta utgangspunkt i ble bestemt for mange måneder siden, men har fått ny aktualitet i forbindelse med gjengvoldtekt-saken fra Hemsedal der tre menn denne ukable frikjent i Borgarting lagmannsrett etter å ha anket dommen de først fikk i Hallingdal tingrett.

— Vi bestemte temaet allerede i vinter, og dessverre har det blitt enda mer aktuelt nå. Dette er alvorlige saker, og noe som kan skje hvor som helst i landet. Det var noe av utgangspunktet for hvorfor vi valgte nettopp en slik sak, sier Smith.

Utgangspunktet for den fiktive straffesaken er at to bekjente havner i samme seng, sterkt beruset. Hva skal så til for å bli dømt for en sovevoldtektssak, og hva er den riktige straffen? Rollespillet skal avholdes 18. august i Arendal gamle rådhus, og de juridiske rollene skal spilles av personer som til vanlig jobber som dette.

Tingrettsdommer Inga Bejer Engh skal være tingrettsdommer i rollespillet. Foto: Junge, Heiko

Politikerjury

— Vi ønsker å gi et så realistisk bilde som mulig, selv om det i virkeligheten ville tatt lengre tid. I rollespillet benytter vi oss derfor av en faktisk tingrettsdommer, forsvarer, aktor og bistandsadvokat. Rollene som tiltalte, fornærmede og vitner skal spilles av skuespillere fra Arendals Dramatiske Selskab, sier Smith.

Det er tingrettsdommer Inga Bejer Engh som skal spille rollen som dommer. Hun og statsadvokat Svein Holden var aktor i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Politiadvokat Sturla Henriksbø skal spille aktor.

— Jeg synes det er viktig å vise fram hvordan dynamikken i en slik sak foregår. Spør man folk flest om de har fulgt en rettssak så er det nok ikke så mange som faktisk har det. Mange ser karikerte versjoner i tv-serier og på film, sier Henriksbø.

Den simulerte straffesaken skal også ha en jury, bestående av stortingspolitikere og ungdomspolitikere. Disse skal blant annet vurdere bevisene i saken. Etter deres vurdering vil det åpnes for debatt blant alle de fremmøtte.

- Vekker sterke følelser

— Spørsmålet blir om politikerne og publikum synes det er tilstrekkelig bevist at den tiltalte er skyldig, og hva straffen i så fall bør være. Vi håper at mange kommer for å se og delta i debatten etterpå. Vi ønsker at dette skal engasjere. Jeg mener vi har et godt rettssystem og velfungerende domstoler som tåler å bli vist fram, sier Smith.

Henriksbø sier at saker som gjengvoldtektsaken i Hemsedal får mange engasjerte.

— Den saken er en av mange som får mye oppmerksomhet når de foregår, og som vekker sterke følelser hos mange. Det blir interessant å se tilhørernes respons på hvordan en sak av denne typen fremstår i rollespillet, i forhold til hva de forventet. Det er jo begrenset med tid, men formålet er å vise publikum nok til å få vurdert bevisene i saken, og få et bilde av hvordan prosessen foregår, sier politiadvokaten.