Torsdag møtes Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC) i Wien for å forsøke å bli enige om å produsere mindre olje enn i dag.

Målet er å få opp oljeprisen, som har falt fra rundt 110 dollar fatet i sommer til 80 dollar fatet i dag.

– Markedet oversvømmes av olje, så OPEC må få til et skikkelig kutt for at det skal monne. De siste ukene er det blitt mer og mer usikkert om de vil klare det. Det har vært svært hektisk møtevirksomhet, sier Thina Saltvedt, sjefanalytiker for olje i Nordea Markets.

– USA og Russland like store oljeprodusenter som Saudi-Arabia

En av OPECs utfordringer er den kraftige veksten i USAs oljeproduksjon de siste årene.

– USA og Russland er blitt like store oljeprodusenter som OPEC-landet Saudi-Arabia, og det har svekket kartellets makt, sier Saltvedt.

Torbjørn Kjus, oljeanalytiker i DNB Markets, tror bare noen få av OPEC-landene vil gå med på kutt.

– OPEC har ingen sanksjoner mot land som ikke kutter, så mange land vil fortsette som før og håpe at Saudi-Arabia, Kuwait og Emiratene tar ansvar og får opp prisen. Dette har vært vanlig også de siste to gangene OPEC har kuttet produksjonen.

Kjus sier land som Iran og Irak har gjort det klart at de ikke vil kutte produksjonen av frykt for at inntektsfallet bare skal bli større enn det allerede er.

LES OGSÅ:

Qatars tidligere oljeminister: OPEC mister kontroll

Ifølge Qatars tidligere oljeminister, Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah, er tiden da OPEC alene kunne beslutte hvor mye olje som skal pumpes opp – og dermed oljeprisen – over.

– OPEC kan ikke lenger kontrollere markedet alene. Denne gangen må også Russland, Norge og Mexico bidra. OPEC kan kutte, men tilførselen fra ikke-medlemmer vil øke, sier Attiyah til nyhetsbyrået Bloomberg.

Fem av OPEC-landene er blant de ti største oljeproduserende land i verden. Norge, med cirka 1,8 millioner produserte fat pr. dag, ligger på ca. 15. plass.

For Norge er det imidlertid ikke aktuelt å bli med på et prissamarbeid.

– To ganger tidligere har vi kuttet produksjonen, men det er lenge siden nå. I dag fører vi en nøytralitetspolitikk og lar markedet bestemme hva prisen skal være, sier Saltvedt.

Mulighetene er imidlertid større for å få med seg Russland. Saudi-Arabia har brukt den siste tiden på å holde samtaler med russerne om energipolitikken.

– Det vil bli interessant å se om de har fått dem med seg på å kutte i produksjonen. Russerne trenger en høyere oljepris for å få balanse i budsjettet, sier Saltvedt.

– Hva blir konsekvensene dersom produksjonen etter møtet fortsetter som i dag?

– Da vil prisene fortsette å ligge på dagens nivå og kanskje falle noe mer. Det kan bli en kilde til økt uro i OPEC-landene. Flere steder bruker makthaverne oljepengene til å holde på sin popularitet.

Mangel på kutt kan gi økt norsk ledighet

Også for norsk økonomi blir utfallet av møtet viktig.

– Oljeselskapene i Norge sliter allerede med høye kostnader. Forblir prisen lav, kan flere prosjekter bli satt på vent. Det vil ramme alle selskapene som leverer tjenester og produkter til oljesektoren, og enda flere jobber kan gå tapt.

Dersom landene evner å kutte produksjonen nok til få prisen på olje opp, vil den norske statskassen fylles raskere.

En oljepris på 90 dollar fatet i stedet for 80 dollar innebærer økte inntekter på 25 milliarder kroner over et år, ifølge beregninger i statsbudsjettet.

Lav oljepris positivt for resten av verden

For verdensøkonomien er imidlertid en lav oljepris positivt.

– Det stimulerer økonomien og omfordeler inntekter fra oljeprodusentene til oljekonsumentene. Det vil også være godt nytt for tradisjonell eksportindustri her hjemme fordi kronen kommer til å svekke seg, sier Saltvedt.

Kjus i DNB Markets tror det mest sannsynlige utfallet av møtet i Wien på torsdag er et ganske beskjedent kutt fra de mest sentrale OPEC-landene.

– Det kan kanskje gi en midlertidig oppgang i oljeprisen frem mot jul, men på sikt vil den falle tilbake til nivåene fra i dag.

– Står hele OPEC-kartellet i fare?

– Jeg tror ikke OPEC vil rakne. Men dersom det ikke blir noen enighet om noe kutt nå, kan man spørre seg hva som er hensikten med å ha et OPEC, sier Kjus.