Prisen for et fat olje fra Nordsjøen sank tidvis til under 81 dollar pr. fat. Det skjedde paradoksalt nok etter at IEA la frem sine oljeoptimistiske prognoser.

Prognosene fra IEA om energiforbruket i verden har høy status, men de har også en tendens til å være lite treffsikre, mener den norske oljeanalytikeren Thina Saltvedt i Nordea Markets.

- Hvis IEA får rett, vil etterspørselen etter olje øke såpass at det også vil bli plass til ny norsk olje i verdensmarkedet. Personlig stiller jeg spørsmålstegn ved om IEA tar tilstrekkelig høyde for at blant annet fornybare energikilder, som sol og vind, vil bli en vekstfaktor av betydelig størrelse. Se på fremveksten av alle slags elektriske kjøretøyer og transportmidler, sier hun.

IEA sier i sine prognoser egentlig at klimatoppmøtet i Paris i 2015 neppe vil få resultater som vil begrense økningen i temperaturen til to grader, som er det politiske målet. I stedet mener IEA at verdensøkonomien er inne i et spor som kan gi en økning i klimautslippene på 20 prosent frem mot år 2040 og dermed en temperaturøkning på 3,6 grader.

- Jeg tror at IEA er for pessimistiske. Utviklingen innen olje og gass er preget av usikkerhet, som også IEA understreker, sier Saltvedt.

- Pleier IEA ofte å bomme med sine anslag?

- De har i hvert fall ikke vært spesielt treffsikre tidligere. IEA har undervurdert hvor raskt eksporten av skiferolje fra USA har påvirket oljemarkedet. Det er slike utslag som også skaper usikkerheten i hele energimarkedet. Husk at prosjektene på norsk sokkel krever en lang horisont for investeringene. Det kan ta ti år fra et prosjekt blir vedtatt til inntektene kommer for alvor. For amerikansk skiferolje er veien til markedene mye kortere, sier Saltvedt.

IEA-rapporten:

Hvor sikre er energiprognosene?

IEA: — Høyst usikre. Den politiske uroen i Midtøsten preger fortsatt flere oljeeksporterende land, som Irak, og er fortsatt på sitt høyeste nivå siden oljeprissjokkene på 1970-tallet.

Vil verden likevel bruke mer olje og gass?

— Ja, men veksttakten blir moderate 15 prosent i årene mot 2040, og dermed klart lavere enn den totale veksten etter energi.

Hvor viktig blir kartellet Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC)?

— OPEC får mindre betydning i årene mot 2020 fordi USA, Brasil og andre regioner øker sin eksport. Bildet kan svinge tilbake i favør av OPEC med sin billige olje utover i 2020-årene.

Hva med fornybare energikilder?

— IEA oppjusterer sine prognoser for veksten noe, men ligger fortsatt høyst moderat an. Byrået har tidligere fått kritikk for sine lave anslag her.

Hvor stor rolle spiller naturgassen?

— Avhenger veldig av politiske vedtak om utslipp og kvoter. Venter likevel betydelig vekst utenfor Europa, med Kina som en større forbruker av gass enn Europa en gang rundt 2030-tallet.

Hva med klimautslippene?

— IEA er skeptisk til at klimamålet om en maksimal temperaturøkning på to grader lar seg realisere, men tror heller på en økning på 3,6 grader frem mot 2040.