Å løfte konkurranseevnen for næringslivet i fastlands-Norge er første prioritet for den blåblå regjeringen.

Dette trekkes frem som det aller første av de i alt åtte hovedsatsingene i den blåblå regjeringsplattformen, som Erna Solberg og Siv Jensen la frem mandag kveld.

I første setning, første punkt under «viktige satsingsområder» heter det at «regjeringen vil løfte konkurransekraften for næringslivet i fastlands-Norge, slik at det skapes flere trygge arbeidsplasser og at finansieringen av velferdsordningene blir sterkere».

Den kommende regjeringen er, som mange eksperter, bekymret for tendensen til en todeling av norsk økonomi, der oljeindustrien og dens leverandører går så det suser, og trekker ressurser ut av næringslivet på fastlandet, som sliter med et langt høyere lønnsnivå enn konkurrentene i utlandet.

— Ikke mulig

Én løsning på dette kunne vært å legge mer begrensninger på oljenæringen. Men i den blåblå plattformen heter det også at regjeringen vil «holde et forutsigbart og høyt tempo når det gjelder å tildele nye områder for petroleumsaktivitet».

Lite tyder på at den nye regjeringen kan klare begge deler, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

— Erfaringen til nå har vist at det ikke har vært mulig. Oljesektoren har på mange måter priset ut andre næringer, og dermed svekkes konkurranseevnen. Jeg kan heller ikke se helt klart av erklæringen hvordan de skal få til bedringen av konkurranseevnen, sier Juel.- Å sette ned en produktivitetskommisjon, som de nevner, virker litt pussig. Skattegrepene de snakker om vil heller ikke hjelpe konkurranseevnen så mye. Det er lønnsutviklingen som er viktig. Jeg kan ikke lese av erklæringen mye vilje til å gå inn og styre dette, legger han til.

Motsetning

Også sjeføkonom Stein Reegård i LO mener det vil by på utfordringer å nå begge målene.

- Dette kan i utgangspunktet være en motsetning, men så upresist som det står formulert, er det vanskelig å gi noen sikker tolkning, sier han.

— Den største motsetningen er at de sier de skal følge handlingsregelen, samtidig som de smører på med nye ambisjoner om skattelette, infrastruktur og velferd. Ingen av delene gjør det lettere å bedre konkurranseevnen, sier Reegård.

Han sier det avgjørende blir hva de blåblå i praksis prioriterer. Timingen og porsjoneringen av tiltakene blir også viktig.— Skattelettene de skisserer kan for eksempel hjelpe bedrifter enkeltvis, mens totalresultatet blir galt hvis det innebærer for stor bruk av oljepenger, sier han.

Tungt skip

Direktør Knut Sunde i Norsk Industri mener det er en myte at man må trappe ned oljeutvinningen for at resten av næringslivet i Norge skal fungere.

- For alle oss som ikke har på oss veldig ideologiske briller, lar dette seg fint forene, sier han.

Han mener flere av tiltakene som skisseres i regjeringsplattformen bygger oppunder industrien generelt. Han viser blant annet til de varslede endringene i formuesskatten, avskrivningssatsene og opptrappingen av næringsrettet forskning, men erkjenner at norsk økonomi blir kvitt todelingen med det første: — Med så sterke ambisjoner de har på blant annet skatt, forskning og utvikling, kan de nok delvis roe ned todelingen, men ikke veldig mye, sier han.

Han understreker at utviklingen vil ta lang tid.

— Det er som et tankskip - du kan skru av motoren, men det tar tid før det stopper. Det er tunge krefter og en stor del av norsk næringsliv som lever mer eller mindre direkte av etterspørselen fra olje og gass, sier han.