Den norske oljegiganten reagerer skarpt på forslaget, som finansdirektør Torgrim Reitan mener kan sette utbygginger av marginale felt i fare og ramme tiltak for økt utvinning.

— Dermed rammer man også mål som det har vært bred politisk enighet om, sier han. Reitan vil ikke gå inn på hvilke utbygginger som nå kan komme i faresonen.

Etter at Regjeringen forrige søndag lanserte økt oljeskatt som en del av en større skattepakke, har innvendingene fra både næringen selv, analytikermiljøet og uavhengige eksperter vært mange.

- Tiltaket treffer ikke

— Regjeringens forslag har vidtrekkende konsekvenser for næringen, sier Reitan. Han peker på at forslaget er begrunnet i konjunkturregulerende tiltak for å dempe todelingen i norsk økonomi.

— Men tiltaket vil på grunn av overgangsordninger ikke ha effekt før etter rundt fem år, og treffer derfor ikke . Det er viktig å forstå at en stor del av det som driver aktiviteten på norsk sokkel akkurat nå, er utbygging av gamle funn fra 70- og 80-tallet som er blitt lønnsomme som følge av høy oljepris. Når disse utbyggingene er ferdigstilt rundt 2020, trenger vi ny aktivitet, men først da slår tiltakene for å redusere aktiviteten inn for fullt, sier Reitan.

Han reagerer også på Regjeringens argument om at den økte skatten vil gi bedre kostnadsbevissthet, og sier at han aldri i sin tid i Statoil har vært med på investeringer på norsk sokkel som har vist seg ulønnsomme.

— Vi har et sterkt kostnadsfokus, understreker han.

Over natten

Reitan reagerer sterkt på at myndighetene har foreslått endringene i oljeskatten over natten, uten den sedvanlige konsultasjon og dialog med næringen og fagmiljø.

— En åpen og bred prosess kan bidra til mer langsiktige og robuste løsninger, mener han.

Reitan viser også til de negative reaksjoner de plutselige endringene har medført internasjonalt. Norge har til nå blitt regnet som et attraktivt land å investere i fordi høy oljeskatt på 78 prosent er kompensert med stabile og forutsigbare rammebetingelser.

Nå er dette bildet endret, noe som blant annet har medført at flere analytikere har redusert sitt prismål eller anbefalt å selge Statoil-aksjen.