For femte dag på rad synker oljeprisen, og i morgentimene onsdag falt den for første gang under 50 dollar siden april 2009. Klokken 08.40 var den et øyeblikk under den psykologisk kritiske grensen, men bikket raskt over igjen og ligger i morgentimene og vipper rundt 50 dollar.

Flere analytikere peker på usikkerheten rundt tallene som amerikanske energimyndigheter offentliggjør onsdag ettermiddag.

Da kommer de med sin ukentlige statistikk over utviklingen av amerikanske lagre av olje og oljeprodukter. Estimater nyhetstjenesten Bloomberg har hentet inn, viser at analytikere venter at lagrene i USA steg med 700.000 fat til 386,2 millioner fat i løpet av uken frem til 2. januar.

Aftenposten skrev tirsdag om salgsboom av store biler i USA etter at den lave oljeprisen har ført til lavere bensinpris enn på lenge.

Vi må helt tilbake til etterdønningene av finanskrisen, april 2009, for å finne oljepriser på det nivået vi ser nå, skriver Bloomberg.

— Vi har et globalt overskudd av olje

Så langt i år har Brent-olje fra Nordsjøen sunket med over 12 prosent.

Hovedårsaken til det voldsomme fallet i oljeprisen er at produksjonen i flere viktige oljeland i øyeblikket er svært høy. Produksjonen i Russland i desember var på sitt høyeste siden kollapsen av Sovjetunionen og i Irak var den på sitt høyeste siden 80-tallet, ifølge Reuters.

De fleste analytikere er i villrede hvor langt oljeprisen kan falle, ifølge Bloomberg tirsdag.

- Vi har et globalt overskudd av olje. Dette har preget markedet de siste månedene og er fortsatt den dominerende kjennetegnet på markedet, sier oljeanalytikeren Gene McGillian til det amerikanske nyhetsbyrået.

Prisfallet det siste halvåret ble forsterket da de oljeeksporterende landene som er med i organisasjonen OPEC, i november ikke klarte å bli enige om å kutte sin oljeproduksjon for å bremse prisfallet.

LES OGSÅ:

— Det er ingen bunn i oljeprisen

Flere analytikere Nettavisen har snakket med, sier at det foreløpig ikke ser ut til å være noen bunn for oljeprisen.

— Det er ingen bunn i oljeprisen i det helt korte bildet. De fleste oljeselskapene har fremdeles lavere operasjonskostnader enn oljeprisen, og kostnadene er dessuten uansett låst fast, så dette er et maktspill mer enn en marginalkost-logikk i det korte bildet, sa Jarand Rystad i Rystad Energy til Nettavisen tirsdag.

Nordeas oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt peker på at usikkerhet forsterker fallet.

— Så lenge vi ikke ser noen bedring i den fysiske balansen i markedet, som igjen gir tillit til investorer eller kjøpssignal, så kan oljeprisen fortsette å falle, sier hun til samme avis.Hun legger til at vi foreløpig ikke har sett tegn til at produksjonen bremser opp nok til å balansere markedet.

— Men vi har sett de første tegnene til at USA sakker farten ved at antall nye rigger som er i bruk, og antall boretillatelser har falt. Usikkerheten til utviklingen i oljemarkedet og prisen som har ført til at mange selger seg ut av olje i øyeblikket, er svært høy, og dette forsterker fallet, sier Saltvedt videre.

Stiger utover dagen

Etter at oljeprisen falt under 50 dollar på morgenkvisten, steg den igjen utover formiddagen. Da klokken rundet tolv, lå prisen på rundt 51,60 dollaren.

Det betyr også at Oslo Børs gjør det bedre. Da oljeprisen snudde, snudde også utviklingen i Statoil og dermed også Oslo Børs.