Svak etterspørsel etter olje og voksende oljelagre fortsetter å dra oljeprisen nedover. Ikke siden mai 2009 har oljeprisen vært så lav som nå. I går falt prisen på et fat nordsjøolje til under 55 dollar per fat. For bare et halvt år siden, i juni 2014, var prisen på et fat nordsjøolje oppe i 113 dollar, skriver Aftenbladet.

Men nå er det ikke bare oljeprisen som faller. Også gassprisen er på vei nedover, og det er forventet at den kommer til å falle enda mer i 2015. Prisene på gass i Europa begynte, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), å falle i november, delvis som en følge av at Russland inngikk en avtale med Ukraina som skal sikre landet gass utover vinteren. I tillegg lovet Russland stabile leveranser av gass til resten av Europa.

— Det er ikke noe fundamentalt som tilsier at gassprisene skal være høye, sier Lill Sandvik, energianalytiker i Bayerngas Norge.

— Prisene steg i høst på grunn av usikkerheten rundt situasjonen i Russland og frykten for en kald vinter. Men nå er halve vinteren gått, og lagrene er rekordhøye. Forbruket er lavere enn det har vært tidligere, blant annet på grunn av en reduksjon i kraftsektoren. Med mindre det kommer en ekstrem kuldebølge, venter vi derfor at gassprisene kommer til å falle.

På vei nedover

Tradisjonelt har gassprisene i Europa vært knyttet opp mot oljeprisene. De siste årene har derimot mange av de store produsentene, inkludert Statoil, gått over til å selge gassen til spotpris. Men Sandvik forklarer at 85 prosent av gasskontraktene i Russland fremdeles er knyttet opp mot oljeprisen.

Les også:

— Der er det en forsinkelse på 6-8 måneder, men de er nå på vei nedover. De oljelinkede kontraktene setter et tak for spotprisen, og det påvirker prisene som Statoil og andre gassleverandører kan få for sin gass, sier hun.

Olje- og gassprisene har falt, men samtidig har valutakursen falt med 25 prosent. Det kan dempe fallet noe, sier Sandvik.

— Det at kronekursen har falt samtidig som at olje- og gassprisene har falt hjelper noe, siden vi får mer igjen for produktene vi selger, sier hun.

— Men det oppveier ikke for hele fallet. Derfor er prisene som er lagt inn i budsjettet for 2015 høyere enn det vi kan regne med at de blir. Når vi nå ser et fall i både olje- og gasspriser vil det få følger for norsk økonomi.

Større usikkerhet

Lavere gasspriser vil også kunne påvirke prosjekter framover i tid, på samme måte som lavere oljepriser gjør det. Sandvik sier at det generelt er slik at de prosjektene som kommer i produksjon nå har en såkalt balansepris som ligger lavere enn det de faktiske prisene er i dag.

— Men det er investeringene i fremtidige prosjekter som kan bli vanskeligere å få til. For eksempel er gass i Barentshavet ikke holdbart med de prisene vi har i dag. Prosjekter som dette blir nok utsatt foreløpig. De fleste regner med at prisene skal opp fra dagens nivå. Men det kan ta tid, sier Sandvik.

Les også:

— Det er større usikkerhet nå. Det at inntektene faller og at inntektsstrømmen ikke er like stor gjør at man må kutte i budsjettene. Vanligvis har du slike sykliske forandringer i markedet, men det som er nytt nå, er skifergassproduksjonen i USA. Produksjonen derfra er mye lettere å starte og stoppe på en måte du ikke kan gjøre med et offshorefelt.

- Det er i dag globalt tre markeder for gass. Kan dette bli ett marked?

— Det blir ikke ett marked, men vi har allerede sett store effekter i ett marked som smitter over fra de andre markedene. For eksempel finner ikke produsentene i Atlanterhavsbassenget det lønnsomt lenger å skipe gassen til Asia, på grunn av fall i spotprisene der. Det er mer LNG tilgjengelig i Europa nå, og det presser prisene ned.Fremtidig LNG-eksport fra USA påvirker også det globale og europeiske gassmarkedet, sier Sandvik.