Det er Hordaland fylkeskommune som i dag offentliggjør rapporten, skriver Bergens Tidende.

— Dette er ikke veldig overraskende, men det er slående å få det dokumentert, sier fylkesordfører Tom Christer Nilsen (H).

Les også:

Avhengig av olje og gass

Rapporten viser at mer enn 28.000 mennesker i Hordaland har sin arbeidsplass knyttet til olje— og gassvirksomhet i dag. I tillegg viser den at ytterligere 19.000 andre arbeidsplasser er avhengig av aktiviteten i denne sektoren.

Totalt finner fylkeskommunen at nesten hver femte arbeidsplass i fylket er direkte eller indirekte avhengig av det som skjer med olje- og gassindustrien.

En tredjedel er olje

I kroner og øre viser Statistisk sentralbyrås fylkesvise nasjonalregnskap at det i Hordaland i 2010 ble produsert varer og tjenester for 403 milliarder kroner. Av dette sto olje- og gassklyngen direkte for 104 milliarder.

Fylkeskommunen har regnet seg frem til at ringvirkningene står for ytterligere 33 milliarder. Totalt betyr dette at 34 prosent av all produksjon i Hordaland er knyttet til denne industrien.

Handel, engros og rådgivningstjenesterer de største næringene som eventuelt rammes av ringvirkninger.

Vil ikke svartmale

— Denne rapporten dokumenterer hvor viktig denne industrien er for næringslivet og arbeidsplasser i Hordaland og på Vestlandet. Det som skjer i denne sektoren er dermed utrolig viktig for hele samfunnet vårt, sier Nilsen.

Fylkesordføreren tror vi kommer til å ha en olje- og gassindustri i lang tid fremover, til tross for den siste tidens fallende oljepriser og det varslede fallet i oljeinvesteringer.

— Vi vet jo noe om horisonten på de feltene som ligger i Nordsjøen, og det tilsier at vi vil ha en vesentlig produksjon i lang tid fremover. Det er viktig at vi ikke svartmaler.

Må satse mer på eksport

Samtidig minner han på at det er viktig for næringslivet å være konkurransedyktig.

— Vi må være i stand til å eksportere løsningene våre når produksjonen faller her. Men mange er flinke til dette allerede.

Han tror det er viktig for norske myndigheter å lage gode rammevilkår for industrien. Spesielt for de små og mellomstore selskapene.