— Bestselgeren? Det er Sørlandschips havsalt. Den er nummer 1, slik den har vært hele tiden, sier Trond Haug, administrerende direktør i Sørlandschips.

209 millioner

Det ferske regnskapet for 2014 viser at potetchipsen som lages på Mjåvann i Songdalen aldri har vært mer populær enn nå. I fjor ble det solgt chips og nøtter for 209 millioner kroner.

— Forbrukere over hele Norge elsker Sørlandschips, sier direktør Haug. Han jobber på hovedkontoret til eierselskapet Scandza i Oslo. I tillegg til den sørlandske chipsen, eier de blant annet Finsbråten og Synnøve Finden. Fabrikken som produserer chipsen ligger imidlertid fortsatt på Mjåvann og potetene leveres stort sett fra sørlandske gårdsbruk.

— Merkevaren er fra Sørlandet, og det er moro at vi har fått det til så bra, sier Haug. Han sier fabrikken fortsatt skal være i landsdelen, selv om hovedkontoret er i hovedstaden.

— Det er stor kompetanse hos de ansatte, og den vil vi beholde, sier han.

Innovasjon

Overskuddet de ansatte skaffet i fjor, var på 31,2 millioner kroner før skatt.

— Nå er vi tilbake der vi bør være, etter et litt mer labert 2013, sier Haug. Han sier at mye innovasjon, det vil si nye smaker, har gitt suksess - sammen med effektivisering av produksjonen. Ingen ansatte er imidlertid sagt opp.

— Vi har fått mange nye produkter de siste årene. For et par år siden startet vi med rifla chips og vi har begynt med en crisp-serie. Begge disse går bra, sier Haug.

— Men ikke bedre enn de originale?

Den originale med havsalt er fortsatt bestselgeren hos Sørlandschips. Foto: Ukjent

— Nei. Som sagt er den desiderte bestselgeren med havsalt, den som har vært med siden starten. De tre bestselgerne er den hvite serien - det vil si havsalt, creme fraiche og paprika, sier Haug. Han sier at de har utviklet produktet noe, men i hovedsak er det som de sørlandske gründerne laget den.

Stolt gründer

Terje Marcussen på Flekkerøy bekrefter at original smaker som den gjorde i 1990. Historien er fortalt på millioner av chipsposer, og handler i korte trekk om at han hadde smakt en helt annen type chips i Amerika i 1990. Han kjøpte med seg noen poser hjem, og lot kameratene få smake.

Få måneder senere var Terje Marcussen, Steinar Bruskeland, Leif Arne Bjerland og Rune Iversen i gang med å produsere og selge chips.

De skapte et snackseventyr og sørlandsk matvareindustrihistorie. Sju år etter han solgte seg ut, synes Marcussen fortsatt det er gøy at det er deres originaloppskrift som fortsatt er mest populær.

— Chipsen smaker akkurat som den gjorde den gang, og det er jo den beste, sier Marcussen ubeskjedent. Han sier at i deres tid, så utgjorde den originale 60 - 70 prosent av omsetningen.

— Det er veldig moro at den fortsatt er så viktig for dem. De har vært veldig flinke med både produktutvikling og markedsføring, og jeg er glad det går så bra. Det er gøy å vite at vi var så tidlig ute med å finne den gode smaken. Det skal jeg huske når jeg sitter på gamlehjemmet, sier Marcussen.

Sørlandschips 2014
20142013
Inntekter209,4204,4
Ord. avskrivninger6,35,4
Driftsresultat32,116,1
Resultat før skatt31,215,2
Anleggsmidler37,838,9
Omløpsmidler97,853,1
Egenkapital31,932,5
Langsiktig gjeld12,29,6
Kortsiktig gjeld91,549,9
Regnskapets info.nivå{numb}
Inntjening{smile}{smile}
Betalingsevne{numb}{numb}
Egenkapitalandel{smile}{smile}
(Alle tall i millioner kroner)