Potetgullprodusenten Sørlandschips har lenge markedsført seg som «Norges minste chipsfabrikk» med produksjon basert på lokale råvarer. Men nå har chipsprodusenten gitt beskjed til sine 43 potetbønder at fabrikken fra og med neste sesong vil ta i mot 30 prosent mindre norsk råvare. Dette melder Nationen.

– Vi har hatt store utfordringer med å få et tilstrekkelig volum av norsk råvare de siste årene. Vi har ikke et eget lager av potet, og er derfor avhengig av leveranser hver dag. I fjor fikk vi ikke nok poteter fra våre dyrkere og måtte derfor importere varer fra Danmark på kort varsel, og det er veldig kostbart for oss. For å sikre leveringsevnen har vi derfor forlenget importperioden med to uker, sier fabrikksjef Vetle Misje i Sørlandschips.

Ifølge tall fra samvirkeforetaket Gartnerhallen hadde potetbøndene en avtale om å levere til sammen 11.000 tonn poteter til Sørlandschips i fjor, men på grunn av en uvanlig våt og kald vår endte leveransen på 8500 tonn. De resterende 2500 tonnene måtte Sørlandschips hente fra utlandet.

– Vi har hatt en dialog med våre dyrkere, og noen av tidligdyrkerne har fått redusert noe av volumet, men de fleste leverer omtrent det samme som før, sier Misje.

Salgsnedgang er en annen årsak til at Sørlandschips kutter i bøndenes volum, forteller fabrikksjefen.

Leder for Region Industri i Gartnerhallen, Rune Dreng, mener det er for tidlig å si hvilke konsekvenser leveransekuttene vil ha for Sørlandschips’ potetdyrkere.

– Tollen vi har på poteter i Norge i dag er altfor lav. Vi er i konkurranse med importpotet hele året rundt, og jeg er bekymret for fremtiden for norske råvarer, sier Dreng.