KRISTIANSAND: — Det var helt drepen fra april til godt ut i juli. Særlig i juni var det bare drittvær i fjor. Da er det ekstra moro å levere rekordresultater, sier administrerende direktør Paal Hennig-Olsen til Dagens Næringsliv, som først omtalte Hennig-Olsen Is' regnskap for 2015. Kristiansandsbedriften, som har 226 årsverk, måtte kutte kostnader og permitterte 15 ansatte i fjor. På sommeren hadde de 10.000 paller med usolgt is på lager, noe som var et rekordstort antall.

— Når sommeren svikter, får det stor effekt. Jeg tipper at årsresultatet vil bli halvert i år, sammenliknet med i fjor, sa Paal Hennig-Olsen til Fædrelandsvennen i august i fjor.

Tok feil

Men der tok direktøren feil. Fra midten av juli bedret både været og issalget seg betraktelig, høsten ble mild, og Hennig-Olsen Is AS havnet på 62,1 millioner kroner i resultat før skatt. Det er halvannen million mer enn resultatet i 2014, selv om driftsinntektene gikk ned med drøye ni millioner kroner.

- Vi er veldig godt fornøyde. Alle ansatte gjorde en kjempeinnsats. Det var moro at det ble så bra til slutt, forteller Paal Hennig-Olsen til Fædrelandsvennen.

Han forklarer at bedriften gjorde flere tiltak for å få solgt unna lageret med iskrem.

— Da finværet kom mot slutten av sommeren og utover høsten, kjørte vi i gang mange kampanjer, og det ble bare bedre og bedre utover høsten, sier Hennig-Olsen.

Nytt rekordår?

Været på Sørlandet i vårmånedene har vært betydelig bedre i år enn det var i fjor. Det gjenspeiler seg også i årets iskremsalg, skal vi tro direktøren.

- Mai måned var 40 prosent over fjoråret, og juni blir nok enda bedre. Vi har veldig god fart nå. Å få en god start betyr mye, og vi satser jo på å gjøre det enda bedre i år enn i fjor, forklarer han fornøyd.

- Hvor mye betyr været for iskremsalget?

— Det betyr veldig mye. Iskrem er oftest impulskjøp, og impulskjøpene styres av været. Det er utrolig stor forskjell på hvor mye vi selger på en finværsdag og en regnværsdag. Dette gjelder jo også for eksempel øl og grillmat, sier Hennig-Olsen.

Kutter ansatte?

Bedriften i Hannevika i Kristiansand har begynt å planlegge investeringer som vil gjøre mer av iskremproduksjonen automatisert.

- Det er et stykke fram, men vi vil måtte effektivisere og redusere kostnadene slik som konkurransesituasjonen er. Dette er noe vi jobber med kontinuerlig, og kan nok gjøre at det blir færre årsverk over tid. Men det kommer jo også an på hvilket volum vi leverer, sier direktøren.

Hennig-Olsen Is AS
20152014
Inntekter721,3730,7
Ord. avskrivninger25,426,5
Driftsresultat62,260,6
Resultat før skatt62,156,9
Anleggsmidler108,2112,4
Omløpsmidler230,3207,4
Egenkapital78,096,0
Langsiktig gjeld10,913,9
Kortsiktig gjeld249,6209,9
Konsernbidrag63,737,5
Regnskapets info.nivåJJ
InntjeningJJ
BetalingsevneLK
EgenkapitalandelJJ
Antall årsverk226240
Alle regnskapstall i mill. kroner