— Jeg liker best Solo-is og Kaptein Sabeltann-is, men softis er også godt, sier Jørgen Andreas Kjellesvik Karlsen (4).

Jørgen Andreas (4) sammen med mamma Marthe Kjellesvik Karlsen. De gleder seg til å feire 17. mai. Foto: Anette Larsen

Jørgen Andreas gleder seg til å feire 17. mai sammen med mamma Marthe og familien. Fireåringen er veldig glad i is, mest saftis, men forteller det likevel ikke blir den store isspisingen på nasjonaldagen.— Kanskje én eller to, sier han.

Iskrem til 5 millioner

17. mai regnes som den store is-dagen i Norge, og for mange er det tradisjon å spise flest is i løpet av nasjonaldagen. Selv om Jørgen Andreas ikke skal spise all verdens med is, tjener den sørlandske iskremfabrikken Hennig-Olsen meget godt på sitt is-salg til 17. mai.

— I fjor solgte vi is for omtrent 4,5 millioner kroner i sør i uka opp mot 17. mai, sier Anders Hennig-Olsen, sønn av direktør Paal Hennig-Olsen.

Han jobber som kategoriutvikler hos bedriften, og har oversikt over salget til iskremfabrikken.

Hennig-Olsen Is har den siste uka vært travelt opptatt med å produsere iskrem til 17. mai. Foto: Scanpix

Hennig-Olsen sier is-salget ofte kan gå i bølgedaler, med veldig bra salg den ene måneden for så å falle i den neste. Han forteller mai-salget i sør så langt har vært veldig godt. De ligger an til å slå fjorårets salgstall.— Vi håper å overgå salget i fjor, og i hvert fall lande på 5 millioner kroner i uka før 17. mai, sier Hennig-Olsen.

Avhenger av været

På spørsmålet om hvor mye is det selges på selve nasjonaldagen, sier Hennig-Olsen at det ikke er mulig å si hvor mye is det selges.

Hennig-Olsen Is drives for tiden av Paal Hennig-Olsen. Foto: Reidar Kollestad

— Vi leverer ikke is på 17. mai, men i dagene før. I arbeidsdagene før 17. mai selges det is på Sørlandet for cirka 1 million kroner om dagen, sier Hennig-Olsen.Han forteller at mai som regel pleier å være en god måned for iskrem på grunn av 17. mai. Totalt for hele landet solgte firmaet is for omlag 32 millioner kroner i uka før fjorårets 17. mai. I løpet av en vanlig salgsuke i 2014 lå gjennomsnittet på 18,5 millioner kroner.

I år håper de på en vekst på i hvert fall 10prosent i forbindelse med nasjonaldagen, men salget kommer veldig an på været.

— Mai i fjor var dårlig på grunn av et ustabilt vær. Vi selger dobbelt så mye hvis sola skinner, og vi håper fortsatt at den vil gjøre det på 17. mai. Vi er avhengige av godt vær om vi skal oppnå målet om 10 prosent vekst, sier han.