— Dette er mye is å ha på lager i august, påpeker Paal Hennig-Olsen, administrerende direktør for Hennig-Olsen Is.

Lagrene hos Hennig-Olsen Is i Hannevika i Kristiansand er fullpakkede med usolgt iskrem.

Tusenvis av paller

10.000 paller med ulike iskremprodukter står stuet sammen i kjølehallene, der temperaturen kryper ned mot minus 26 grader celsius.

Til sammenlikning sto det 5000 paller på lager i fjor, ifølge Hennig-Olsen.

— Salgsutviklingen i år har vært dårlig fra april til og med juli. Særlig når det gjelder små-is som krone-is og pinne-is. Mars var derimot en god måned. Da var det bra temperaturer i noen dager, noe som førte til godt salg, fortsetter han.

Det produseres fortsatt iskremprodukter, på tross av at rundt 30 sesongarbeidere har forlatt bedriften. I fjor fikk disse arbeiderne forlenget kontraktene sine. Her observerer Paal Hennig-Olsen et helt nytt produkt som snart kommer i butikkene. Foto: Tormod Flem Vegge

— To millioner liter mindre

Produktene fra bedriften i Kristiansand selges i dagligvarekjeder og i kiosker i hele landet, til og med på Svalbard. Hennig-Olsen konkluderer med at bedriften nå legger bak seg en dårlig sommer, i motsetningen til sommerne i 2013 og 2014. Han gir været skylda for det hele.

— Det har ikke vært en fin sommer i år. Verken på Sørlandet eller ellers i landet. Når vi ser året under ett, ligger vi nå over 10 prosent bak budsjettet. Vi har solgt rundt to millioner liter mindre is enn i fjor. Omregnet til krone-is, tilsvarer det 15 millioner krone-is, forteller han.

- Hvordan opplever du disse tallene?

— Det er jo irriterende, siden de to foregående sommerne var så fine - særlig juli-månedene. Vi opplevde det samme i 1997. Da var det jo 20 grader i vannet hele sommeren, til og med i september. Året etter, i 1998, regnet det hele sommeren.

- Hvilket forhold har du til værmeldingen?

— Jeg er litt nerd på det området.

Tipper halvering av overskuddet

I fjor hadde iskremprodusenten et årsresultat på 70 millioner kroner.

— Når sommeren svikter, får det stor effekt. Jeg tipper at årsresultatet vil bli halvert i år, sammenliknet med i fjor, sier Paal Hennig-Olsen, som forteller at det dårlige salget allerede har fått konsekvenser for sesongarbeiderne ved bedriften.

I fjor fikk de forlenget kontraktene sine, på grunn av at nordmenn konsumerte iskrem i store mengder i sommervarmen. I år er kontraktene til sesongarbeiderne allerede avsluttet, og rundt 30 arbeidere har forlatt bedriften.

Reduserer kostnader

Det vurderes nå kostnadsreduserende tiltak.

— Vi må stoppe produksjonen og redusere kostnader. Det er aktuelt å bruke tiden med produksjonsstans til kursing, forbedringstiltak og vedlikeholdsarbeid, sier Paal Hennig Olsen.

<b>Petter Ivar Grønås</b> er leder for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN). Foto: Tormod Flem Vegge

— Er det aktuelt med permitteringer?

— Det er vanskelig å si noe om det nå. Vi har ikke diskutert dette ennå.

- Ingen krise

Petter Ivar Grønås er leder for Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), og representerer rundt 100 ansatte ved Hennig Olsen Is.

— Vi opplever ikke denne situasjonen som en krise. Vi er vant til at markedet svinger, og er villige til å ta vår del av ansvaret for at det gjennomføres tiltak, kommenterer han.

Årlig utføres det 250 årsverk ved Hennig Olsen Is, som har rundt 180 fast ansatte.