Fra januar til august har norske arbeidsgivere varslet om oppsigelse eller permittering av 29.960 personer. Det er flere enn i hele fjor, skriver Dagens Næringsliv.

Det er spesielt Sør— og Vestlandet som rammes.

— Halvparten av varslene er fra Rogaland, Hordaland og Vest-Agder, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav til avisen.

Tre ganger høyere

Av de nær 30.000 som rammes, gjelder rundt 11.000 av varslene permittering. Rundt 19.000 er varsler om oppsigelse, som er tre ganger høyere enn for samme periode for et år siden.

Tallene Nav har fått baserer seg på varsler fra bedrifter med skal si opp eller permittere over ti ansatte.

I Vest-Agder er det sendt ut 3305 varsler om oppsigelser og permitteringer fram til nå i år. 2993 er oppsigelser oppsigelser. 312 er permitteringer, opplyser Nav i Vest-Agder. Dette er 556 flere enn Dagens Næringsliv ble informert om.

Det er MH Wirth, National Oilwell Varco, Mac Gregor og Cameron Sense som er de tunge aktørene og som er rammet av fallet i oljeprisen.

— Ut fra folketall så er Agder mye hardere rammet enn Hordaland og Rogaland. Det vi også ser er at Rogaland kom tidligere. Oljeleverandørindustrien, som har varslet permitteringer og oppsigelser, har hatt oppdrag fram til over sommeren. De oppsigelsene vi får her kommer senere, sier Per Lund som er avdelingsdirektør for spesialenheter i Nav Vest-Agder.

10 860 har fått jobb

Selv om tallene er høye og dramatiske, har Per Lund også gode nyheter lokalt.

— Vi har god gjennomstrømning i arbeidsmarkedet fremdeles. Folk får seg jobb, og det er jo positivt. Siden inngangen på dette året, har ledigheten gått opp med 200 til nå i år. Det betyr at cirka 6500 personer har meldt seg ledige på Nav, men gått ut igjen i nytt arbeid i Vest-Agder.

Det tilsvarende tallet for Aust-Agder er 4360 i samme periode.

— Dette betyr at vi fortsatt har et godt arbeidsmarked. Og det godt å vite for dem med utsikter til å miste jobben nå, sier han.

— Folk er generelt positive slik det ser ut nå. Kanskje vi klarer å ri av krisa, det vil vise seg. Det er mye psykologi i dette. For eksempel kan medier med krisefokus bidra til økt usikkerhet og bekymring. Men her er det også noen som drar nytte av lavere oljepris, for eksempel innen primærnæringene og varehandelen. Også eksportnæringene har fått løft og styrket konkurransekraft med lavere kronekurs. Sterke statsfinnanser og økt bruk av oljepenger bidrar også, sier Lund.

Ledigheten vil øke

Lund sier at Nav forventer økt ledighet fremover.

— Det er en god del mennesker som har fått varsel om oppsigelser eller permitteringer som ikke er trådt i kraft ennå. Vi regner derfor med at det vil bli en økning fremover. Varslene vi er kjent med trer i kraft i desember, januar og februar, sier han.

— Hvem er det som nå etterspør arbeidskraft?

— En del av etterspørselen er i offentlig sektor, blant annet Forsvaret og i kommunene. I forhold til gjennomstrømningen i arbeidsmarkedet vet vi også at noen flytter. Bransjen som nå rammes preges av høy mobilitet. De er ikke redd for å flytte på seg, sier Lund.