Nok en gang må MHWirth redusere bemanningen. Mandagens nyhet var den fjerde av dette slaget hittil i år. Denne gangen kan så mange som 800 ansatte miste jobben på verdensbasis. Og siden så mange som en tredjedel av alle ansatte i selskapet jobber i Kristiansand, kan nedskjæringene ramme 200-300 mennesker her.

Det er svært mange. Og det kommer på toppen av tidligere annonserte kuttrunder i andre selskaper som leverer utstyr til oljeindustrien verden rundt. I mange år har disse selskapene utviklet kompetanse og teknologi i den ypperste verdensklasse, med kraftig vekst i både resultat og ansatte som resultat. I løpet av det siste tiåret har bedriftene knyttet til NODE-klyngen blitt en moderne form for hjørnesteinsbedrift i vår del av landet.

Nå ser vi dessverre tegn til en reduksjon blant de samme oljeutstyrsbedriftene som kan ende opp med at vi er tilbake til utgangspunktet, før den første store boom-perioden startet rundt 2005. Det er dramatisk. For mens oppbyggingen har skjedd gradvis, skjer nedbyggingen over svært kort tid. Ukene vi nå står foran blir svært utrygge for svært mange mennesker i disse bedriftene.

Også ledelsen i disse bedriftene står overfor store utfordringer. Deres fremste oppgave fremover blir å beholde den verdensledende markedsposisjonen de har oppnådd. Det krever igjen at de klarer å beholde den viktigste kompetansen og samtidig makter å videreutvikle produktspekteret. Dette vil stille store krav til ledelsen i den enkelte bedrift.

Så store reduksjoner som vi nå ser konturene av vil også skape ringvirkninger i resten av samfunnet. Oppsigelser og stigende ledighet fører til reduserte skatteinntekter for kommunene. Med nedskjæringer i budsjettene som resultat. Også derfor blir det nå avgjørende viktig at staten kommer på banen med aktive grep.

Dessverre er det få tegn til lysning på horisonten. Oljemarkedet preges av stort tilbudsoverskudd, og lite tyder på at oljeprisen vil svinge oppover igjen med det første. Både ansatte, bedrifter og kommuner må innstille seg på tøffe tider fremover.