— Vi har betalt inn til Miljøfondet i kanskje 20 år. Nå er det tid for å høste, sier en ytterst tilfreds Odd Olsen, verksdirektør ved Elkem Carbon på Fiskaa i Kristiansand.

Vi har betalt inn til Miljøfondet i kanskje 20 år. Nå er det tid for å høste.

Årsak: Fondet bidrar med 78,5 millioner kroner når bedriften nå skal installere et renseanlegg som vil fjerne svovelgassen og støvpartiklene som hittil er blitt sluppet ut fra tre ovner. Elkem Carbon har totalt 13 ovner, men de tre som nå skal renses, står alene for halvparten av bedriftens svovel- og støvutslipp.

Investeringen kommer på 110 millioner kroner, så bidraget fra Miljøfondet er betydelig. Fondet er for øvrig en stiftelse med formål å redusere svovelutslipp fra norsk industri, og midlene stammer altså fra industrien selv, i form av avgift på utslippene.

Stabil forbrenning

Da Fædrelandsvennen omtalte Elkem Carbons planer om svovelrensing i oktober 2014, var første skritt å bygge opp igjen en gammel smelteovn - én av de tre som nå skal renses. Det ble da også gjort, for 35- 40 millioner kroner.

— Rensing forutsetter stabil, god forbrenning, og at vi klarer å samle gassen fra prosessen. Det har vi på plass, takket være flinke fagfolk. Neste skritt er å kjøle ned gassen, trekke ut støvet ved hjelp av filtre og vaske ut svovelet med sjøvann, forklarer teknisk sjef Harald Jakobsen.

Svovelet som er vasket ut, sendes så ut i sjøen på 20- 30 meters dyp.

— Er det miljømessig uproblematisk?

— Ja. Svovelet kommet jo fra naturen gjennom råvarene våre, så det blir en resirkuleringsprosess. I tillegg er mengdene så små at de fortynnes ekstremt i sjøen. Og på toppen av det hele har sjøvann en nøytraliserende effekt på svovel. Dette er et viktig ledd i å gjøre fabrikken grønnere, svarer Odd Olsen.

Verksdirektør Odd Olsen (t.v.) og teknisk sjef Harald Jakobsen hos Elkem Carbon er i perlehumør. Bedriften får masse penger fra Miljøfondet til å rense svovel og støv fra utslipp. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Energigjenvinning ogsåDe karakteristiske gassflammene over Elkem Carbons fabrikkanlegg holder 1000— 1200 grader. Følgelig legger svovelrensingen også til rette for energigjenvinning.

— Det er neste skritt, som vi håper Enova vil støtte. Når det er sagt, bidrar både Elkem selv og eieren Bluestar med store penger til en serie forbedringer og grønne tiltak, understreker Olsen.

Jakobsen opplyser at energigjenvinningsprosjektet innebærer å fange 18 GWh, tilsvarende forbruket hos 750 standard boliger.

Økt produktivitet

— Driver dere lønnsomt?

— Ja. 2014-resultatet var meget bra. Produktiviteten har økt med 25 prosent de siste tre årene og vi har produkter å tilby som markedet vil ha. Siste tilskudd er en miljøvennlig, PAH-fri tilsettingsstoff til aluminiumsindustrien - igjen et resultat av forskningen som drives på Fiskaa. Her sitter cirka ti stykker som kun jobber med å videreutvikle Elkem Carbons produkter og prosesser. Så vi har flere bein å stå på, konstaterer verksdirektør Odd Olsen

Produktiviteten har økt med 25 prosent de siste tre årene.

Han har rett i at 2014 ble et meget godt år for karbonprodusenten. Så bra at alle de ansatte fikk utbetalt en månedslønn i bonus. Olsen og hans medarbeidere har ellers så smått begynt å tenke på Elkem Carbons hundreårsjubileum i 2017. — Som også skal bli starten på nye hundre år!

- Bidrar til måloppnåelse

— Vi er glade for å ha fått til de tiltakene som nå iverksettes hos Elkem Carbon. De bidrar til at Miljøfondet når sine utslippsmål, sier daglig leder Marit Holtermann Foss i Prosessindustriens Miljøfond - til daglig bare omtalt som «Miljøfondet».

Foss forteller at Miljøfondet har inngått avtale med Klima- og miljødepartementet om å planlegge og finansiere reduksjoner i SO2-utslippene fra norsk prosessindustri. Bedriftene som tidligere betalte avgift for prosessutslipp av SO2, betaler nå inn et tilsvarende beløp til Miljøfondet. Der brukes pengene til å finansiere utvikling av teknologi og bygging av renseanlegg - eksempelvis hos Elkem Carbon.

Gjeldende avtale er for perioden fra 2013 og fram til 2018. Årlig utslippstak er 11.000 tonn per år.