Espen Solum, Huseiernes Landsforbund. Foto: Kristin Ellefsen
Jørgen Kristiansen, varaordfører Kristiansand. Foto: Torstein Øen
Brokelandsheia blir den nye byen i en region som ellers hadde hatt få muligheter, skriver artikkelforfatteren. Risør har sluttet å fungere som dynamisk bysentrum og har i stedet antatt karakter av å være Sørlandets største uthavn. Foto: ARKIV

— Det er hyggelig at vi ligger lavt, og det kompenserer jo litt for at vi har eiendomsskatt, sier ordfører i Grimstad, Kjetil Glimstad, til Fædrelandsvennen.

Denne uka presenterte Statistisk sentralbyrå (SSB) de ureviderte tallene for kommunenes og fylkeskommunenes virksomhet i 2015, de såkalte KOSTRA-tallene (Kommune-STat-RApportering).

På bakgrunn av disse har Kommunal Rapport lagd en oversikt over kommunale gebyrer for ordinære privatboliger i alle landets kommuner. Her kommer det fram at Grimstad har landsdelens laveste kommunale gebyrer for ordinære privatboliger, med en samlet sum for vann, avløp, avfall og feiing på kun 6.044 kroner.

Vil stige

Gleden over lave gebyrer kan imidlertid bli av det kortere slaget.

— Gebyrene settes jo etter selvkostprinsippet, og akkurat nå har vi ganske lave utgifter siden vi ikke har hatt de store investeringene den siste tiden. I løpet av året skal vi imidlertid bestemme oss for plasseringen av et nytt kloakkrenseanlegg, og det vil nok føre til en økning i de kommunale gebyrene, forteller Glimstad.

- Trodde vi kom bedre ut

Jørgen Kristiansen, varaordfører Kristiansand. Foto: Torstein Øen

På de neste pallplassene følger Lyngdal og Flekkefjord med henholdsvis 6495 og 6600 kroner, mens Kristiansand innehar fjerdeplassen med 7432 kroner.— Jeg hadde gjerne trodd vi kom enda bedre ut med tanke på stordriftsfordelene som ligger i å være en storkommune som Kristiansand, men vi lever godt med å være på en fjerdeplass på statistikken, sier varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen, som samtidig gratulerer sine naboer i øst med førsteplassen.

Urolig for Kristiansand

Distriktsleder for Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder, Espen Solum, er på sin side urolig for gebyrnivået i Sørlandets største kommune fremover.

Espen Solum, Huseiernes Landsforbund. Foto: Kristin Ellefsen

— Jeg er redd for at vi vil se en vesentlig økning i gebyrnivået i Kristiansand fremover, sier Solum og viser til kostnadsøkninger på avfalls- og avløpssiden, samt et økende behov for utskiftning av gammelt ledningsnett.At Grimstad kommer best ut, tror han har å gjøre med antall innbyggere.

— Det er flere å fordele kostnadene på, og i den opphetede debatten rundt kommunesammenslåing, burde kanskje dette være et argument for å få flere abonnenter til å dele på de kommunale tjenestene, mener Solum.

Gjerstad dyrest

I motsatt ende av tabellen finner vi Gjerstad som tar 15.009 kroner i gebyrer for en ordinær privatbolig, snaue 9000 kroner mer enn Grimstad. Innlandskommunene Bygland, Åseral og Marnardal følger like etter med kommunale gebyrer som ligger mellom 12.683 kroner og 14.414 kroner.

Brokelandsheia blir den nye byen i en region som ellers hadde hatt få muligheter, skriver artikkelforfatteren. Risør har sluttet å fungere som dynamisk bysentrum og har i stedet antatt karakter av å være Sørlandets største uthavn. Foto: ARKIV

Solum mener det er et tankekors at Gjerstad kommune krever over 15.000 kroner i gebyrer fra sine innbyggere.

— I en situasjon med økende arbeidsledighet burde man mane til profesjonell drift i kommunene og ikke legge sten til byrden. Kommunens innbyggere burde blitt sett på som kunder, ikke skattebetalere som alltid klarer å tilpasse seg enhver gebyr- eller skatteøkning, sier Solum.

Ifølge Kommunal Rapport vil likevel kommune-Norge i snitt kreve mindre i gebyrer fra innbyggerne i 2016 enn de gjorde i fjor. Mens stipulerte gebyrer for 2015 i snitt utgjorde 10.338 kroner (korrigert for prisutvikling, journ.anm.), er snittet i år 10.094 kroner.