— Det er vel som vanlig det, kommer det tørt fra administrerende banksjef Jan Kåre Eie når vi ringer for å fortelle at Flekkefjord Sparebank kommer best ut både for ordinære boliglån og førstehjemslån i Fædrelandsvennens rentesjekk av sørlandsbankene.

- Så det er et mål å være billigst?

— Ja, vi ønsker å ha konkurransedyktige betingelser til enhver tid, svarer banksjefen.

Krever Lister-tilknytning

For å benytte deg av de gunstige betingelsene må du imidlertid ha tilknytning til Lister-regionen.

— Vi henvender oss til kunder i vårt nedslagsområde, som nå strekker fra Moi i vest til Lyngdal i øst, sier Eie.

Se rentebarometer nederst i artikkelen!

Mindre forskjeller

Forskjellen mellom billigste og dyreste bank er imidlertid mindre enn før.

Det skiller omlag et halvt prosentpoeng mellom billigste og dyreste sørlandsbank på et ordinært boliglån og et førstehjemslån på 2 millioner kroner. Det tilsvarer snaue 8000 rentekroner etter skatt i første året av lånets løpetid. Foto: Poppe, Cornelius

I renteoversikten skiller det nå «kun» et halvt prosentpoeng fra den billigste til den dyreste sørlandsbanken, både for ordinære boliglån og førstehjemslån. I kroner og øre utgjør likevel besparelsene etter skatt 7-8000 kroner for første år av lånets løpetid.

Direktør for personmarked i Sparebanken Sør, Gunnar P. Thomassen. Foto: Sparebanken Sør

— Det er alltid en kamp om kundene i forhold til det å være konkurransedyktig. At forskjellene har blitt mindre mellom bankene er nok en naturlig konsekvens av at renta er så lav. Når rentenivået nærmer seg null blir prisene mer like, mener direktør for personmarked i Sparebanken Sør, Gunnar P. Thomassen.

Førstegangsetablerere

For de som skal ut i boligmarkedet for aller første gang, er rentebarometeret særdeles hyggelig lesning.

Det rimeligste førstehjemslånet har nemlig en effektiv rente - som er renten bankene reklamerer med (nominell rente) iberegnet alle gebyrer - på 1,98 prosent. Da har vi tatt utgangspunkt i et lån på 2 millioner kroner nedbetalt over 20 år.

Regionbanksjef i DNB, Helge Hammersbøen. Foto: Torstein Øen

— Det var vi som var først ute med ekstra lave renter spesielt rettet mot dem som låner til sin første bolig, sier regionbanksjef i DNB, Helge Hammersbøen.Nå har imidlertid de fleste banker et tilsvarende tilbud.

A- og b-lag

— Generelt er det en knalltøff konkurranse om bankkundene, noe som også gir utslag i at det satses hardt på unge og langsiktige kunder, fortsetter Hammersbøen.

Han bekymrer seg samtidig for at det er i ferd med å skapes et a- og b-lag for unge i boligmarkedet.

— Prisveksten i boligmarkedet gjør at det blir et betydelig behov for at foreldre må hjelpe sine barn for at de i det hele tatt skal få etablert seg i boligmarkedet. Unge mennesker med foreldre uten mulighet til å hjelpe, blir stående utenfor, sier regionbanksjefen.

Verdsetter lokal tilhørighet

Og når det gjelder unge lånekunder har Sparebanken Sør gjort en overraskende observasjon.

— Man skulle jo gjerne tro at de yngste lånekundene våre var mest opptatt av det siste innen nettløsninger. Undersøkelser vi har gjort viser imidlertid at de setter stor pris på egen rådgiver og lokal tilstedeværelse. Faktisk i større grad enn femtiåringer, sier Thomassen.