KRISTIANSAND: — Dette er en veldig spesiell og flott eiendom, av den grunn vi hadde flere interessenter til den. Det tok ikke spesielt lang tid å selge den, så det var mer snakk om å få salgsprosessen riktig, sier Claus Eftevaag Regionleder Agder hos EiendomsMegler 1. Han ønsker verken å uttale seg om pris, om kjøpers identitet, om det var budrunde for salget, hva bygningen skal brukes til og eller om det eventuelt skal rives.

Men etter det Fædrelandsvennen kjenner til, endte salgssummen på 16 millioner kroner. Da vi omtalte eiendommen tidligere i år, utelukket ikke selger Harald Sveier at den kunne bli revet. Det reagerte Harald Sødal (KrF) sterkt på, som mener dette bygget er en viktig perle i Murbyen. Sveier er en av fire arvinger til eiendommen.

Riving

— Kommunen skisserer at man kan påregne riving og bygge leiligheter. Hvor mye og antall kan vi ikke si. Det er byggelinjer å forholde seg til. Det blir opp til kjøper å sende inn søknad. Men vi ser for oss at det kan bygges noe mer enn de fire leilighetene som er i huset i dag, opplyste eiendomsmegler Sven Aksel Skårdal da eiendommen ble lagt ut for salg, og etter at han hadde hatt møte med plan- og bygningsavdelingen i kommunen.

- Det er ikke gitt at huset kan rives. Men hvis det gis tillatelse, så skal det som kommer opp igjen, oppføres under strenge regler: Maks høyde er åtte meter. Det er strenge restriksjoner. Men det er jo et praktfullt bygg og i en flott stil. Det representerer noe flott i byen. Det hadde vært ille om det ble revet, sa Harald Sødal før sommeren.

Varsler kamp

—  Formålet med murbyplanen er å sikre bevaring og gi rammer for utbygging. Det er skummelt hvis man sier at man kan regne med godkjennelse for riving av et så spesielt, flott bygg. Nå kommer kampen mot kartongene og etasjene. Det ville være synd hvis huset erstattes av en koloss av et bygg. Kvartalet hører til den bevaringsverdige delen av murbyen. Arealet er regulert til spesialområde bevaring: Da kan ikke byplankontoret bare si at de kan rive det, mener Sødal.

Bygget i Østre Strandgate 60 B ble opprinnelig oppført i 1910 som driftsbygning for A/S Byglandsfjord Dampsag, den gang sagbrukene langs hele strandpromenaden. I 1932 ble bygget kjøpt av Almar T. Arntzen av byggmester Tønnessen.

Han hadde giftet seg med enkefru Olga Corneliussen, som hadde mistet sin mann Rolf Harald Nielsen bare 30 år gammel. Han døde i 1930. Huset ble ombygd til firemannsbolig på 30-tallet. Den gang gikk tomten helt ut til strandkanten. Så kom Strandpromenaden, og huset mistet den direkte forbindelsen til sjøen.

Andøya

Også prakteiendommen Løvika 40 på Andøya i Vågsbygd med prisantydning 17 millioner kroner er solgt.

SOLGT: Carl Viggo Axelssen har tidligere uttalt at han skulle flytte i leilighet på Kjøita etter at han fikk solgt denne boligen. Foto: Vegard Damsgaard

— Det stemmer. Vi ble enige om salg på søndag, men har ikke hatt kontraktsmøte ennå, så prisen ønsker jeg ikke å si noe om, sier selger Carl Wiggo Axelssen.

Han ba om 17 millioner kroner for den 450 kvadratmeter store villaen med integrert båthus, 20 meter strandlinje og en egen liten sandstrand. Tomta er på 759 kvadratmeter.

— Jeg er glad det er solgt. Vi blir boende her i høst og vinter inntil vi flytter i leilighet på Kjøita, sier Axelssen.

63-åringen overtar den romslige toppleiligheten i Promenadebygget på Kjøita etter Terje Normann Johanssen. Axelssen er kjent som tidligere styreleder i Start, fra 1999 til 2001, og har hatt en rekke verv i klubben før og siden.

— Sånne eiendommer er litt spesielle, har høy pris og er sjelden vare. De tar litt tid å omsette. Mange kjøpere i den gruppen er selektive, tenker seg godt om og titter på flere ting. Men vi har jobbet med to interessenter over lang tid, som av ulike grunner ikke har foretatt seg noe. Men nå har den ene reagert, og fått tilslaget, sier Gustav Sædberg i Meglerhuset Sædberg.

— Eiendommen ble utlyst som mulig fritidsbolig. Skal kjøper bo der fast?

— Det regner jeg med.

— Har dere flere eiendommer i denne prisklassen?

— Ingen boliger, kun hytter, sier Sædberg.