JEVNES MED JORDEN: Like ved båtplassene i Langfeldt ligger Østre Strandgate 60B. Nå selges huset og tomten for 18 millioner. Så kan bygget jevnes med jorda. Foto: Kurt Engen
UNIKT: Tomten og bygget karakteriserers som unikt av både megler, eiere og Harald Sødal, som synes det vil være ille hvis bygget ble revet. Foto: Jan O. Eide
Huset sett fra båtplassene. Foto: Jan O. Eide
Huset er omgitt av en stor hage. Foto: Jan O. Eide

KRISTIANSAND: — Dette huset hører til den bevaringsverdige delen av murbyen. Hele kvartalet er "spesialområde bevaring". Da kan ikke byplankontoret bare si at de kan rive det, slår KrF-politikeren Harald Sødal fast og fnyser høyt og tydelig gjennom telefonrøret.

JEVNES MED JORDEN: Like ved båtplassene i Langfeldt ligger Østre Strandgate 60B. Nå selges huset og tomten for 18 millioner. Så kan bygget jevnes med jorda. Foto: Kurt Engen

— Det hadde vært ille hvis det ble revet. Det er jo et flott bygg med jugenpreg i naturstein. Det er et praktfullt bygg, sier Sødal.

Tirsdag tok han turen rett ned for å se nærmere på Østre Strandgate 60B, som litt tidligere på dagen ble lagt ut til salgs gjennom Eiendomsmegler 1 for 18 millioner kroner.

Unik historie

Bygget ble opprinnelig oppført i 1910 som driftsbygning for A/S Byglandsfjord Dampsag, den gang sagbrukene langs hele strandpromenaden.

I 1932 ble bygget kjøpt av Almar T. Arntzen av byggmester Tønnessen.

Han hadde giftet seg med enkefru Olga Corneliussen, som hadde mistet sin mann Rolf Harald Nielsen bare 30 år gammel.

— Han døde i 1930 av hjertestans etter å ha reddet to jenter fra å drukne, forteller Harald Sveier, sønnesønn etter den omkomne helten.

Nå er Sveier kontaktperson for de fire arvingene etter Randi Hæstad.

— Huset var barndomshjemmet til min far Rolf Otto Nielsen, hans bror Harald Nielsen, som døde som barn, og søsteren Randi Nielsen som senere giftet seg med Rolf Børre Hæstad. De overtok huset i sin tid fra min farmor. Det er Randi Hæstad som nå er død, som siste i den generasjonen. De var barnløse, slik at arvingene er nieser og nevøer etter Randi og Rolf Hæstad forteller Harald Sveier.

For dyrt

— Huset ble ombygd til firemannsbolig på 30-tallet. Den gang gikk tomten helt ut til sjøen. Så kom Strandpromenaden, og huset mistet den direkte forbindelsen til sjøen, forteller Sveier.

— En perle av en eiendom?

— Jo, vi vil jo gjerne hatt det. Det er en fantastisk fredlig eiendom. Vår barndoms eplehage som ligger midt i byen. Men vi er fire arvinger, og prisen er så høy at ingen av oss ser noen mulighet til å overta det. Huset må oppgraderes og det vil koste en del, sier Sveier.

— Vemodig?

— Vemodig, ja, det er jo det. Ikke minst nå, like før 17. mai. Etter toget pleide vi alltid å gå fra Tresse bort til familiesamling i hagen. Det har vært et samlingspunkt i familien i tre generasjoner, sier Sveier.

— Men dere er beredt på at det kan rives?

— Huset er ikke fredet. Så en ny eier står fritt til å gjøre hva man vil, så lenge det er innenfor murbyplanen. Og da blir det ikke noe nytt Tangen, for å si det sånn, sier Sveier.

— Gitt alt som er gitt av dispensasjoner for Aquarama og på Tangen, så skal en ikke foregripe noe. Men å søke dispensasjon ser ikke ut som noen umulighet, sier Sveier.

— Og da kan det jevnes med jorden?

— Ingenting varer evig, sier Sveier som forteller at familien har innstilt seg på det.

— Det bygges mange leiligheter i Kristiansand. men det er ikke mange av denne typen eiendommer igjen, så sjønært og i sentrum. Dette er den siste eiendommen som vil kunne bygges i ut i aksen Bystranda til fiskebrygga, sier eiendomsmegler Sven Aksel Skårdal i Eiendomsmegler 1. ## Bevaring

Men politikeren og murbyens trofaste forsvarer, Harald Sødal, sier det ville vært ille hvis huset ble revet.

— Nå lages det kasser og kartonger, der det er om å tjene mest penger på tomta. Jo høyere bygg, jo større fortjeneste. Det er tanken og ideologien til eiendomsutviklerne. Alle skjønner at det krever energi for å bevare noe av Kvadraturens karakter og historie, sier Harald Sødal.

— Kommunen skisserer at man kan påregne riving og bygge leiligheter. Hvor mye og antall kan vi ikke si. Det er byggelinjer å forholde seg til. Det blir opp til kjøper å sende inn søknad. Men vi ser for oss at det kan bygges noe mer enn de fire leilighetene som er i huset i dag, sier eiendomsmegler Skårdal.

— Det står "bolig med bevaring" i prospektet. Hva betyr det?

— Bolig med bevaring betyr ikke at det er et verneverdig bygg. Det er hovedpoenget, sier Skårdal.

— Hvis bygget rives, må et nytt hus bygges i samme fasong og tilpasses omgivelsene, sier Harald Sødal.

— Det er ikke gitt at det kan rives. Men hvis det gis tillatelse, så skal det som kommer opp igjen, oppføres under strenge regler: Maks høyde er åtte meter. Det er strenge restriksjoner. Men det er jo et praktfullt bygg og i en flott stil. Det representerer noe flott i byen. Det hadde vært ille om det ble revet, sier Sødal.

— Formålet med murbyplanen er å sikre bevaring og gi rammer for utbygging. Det er skummelt hvis man sier at man kan regne med godkjennelse for riving av et så spesielt, flott bygg. Nå kommer kampen mot kartongene og etasjene. Det ville være synd hvis huset erstattes av en koloss av et bygg. Kvartalet hører til den bevaringsverdige delen av murbyen. Arealet er regulert til spesialområde bevaring: Da kan ikke byplankontoret bare si at de kan rive det, sier Sødal.