FLYTTER I LEILIGHET: Så fort Carl Viggo Axelssen har fått solgt denne boligen flytter han i leilighet på Kjøita. Foto: Vegard Damsgaard
18,7 MILLIONER: Det mørke huset til høyre, som ligger rett over sundet i Løvika, ble kjøpt av netthandelgründer Einar Øgrey Brandsdal for 18,7 millioner i 2011. Det gule til venstre gikk for 18,75 millioner året før. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: — Det er flere boliger til salgs her ute, så det er mange nok å ta av, sier Carl Viggo Axelssen (63), som flyttet inn i Løvika 40 da huset sto ferdig i 1992. Nå vil han ha 17 millioner kroner for den 450 kvadratmeter store villaen med integrert båthus, 20 meter strandlinje og en egen liten sandstrand. Tomta er på 759 kvadratmeter.

SELGER: Carl Viggo Axelssen. Foto: Tore-Andr Baardsen

Axelssen er kjent som tidligere styreleder i Start, fra 1999 til 2001, og har hatt en rekke verv i klubben før og siden.

— Markedet bestemmer

Som næringslivsleder har han hatt mange baller i lufta, blant annet som sjef for bedriften Lochner og grunnlegger av fyrverkeribedriften Star Pyrotechnic.

— Du kan ikke bo bedre enn i Løvika. Men vi begynner å komme opp i årene, veggene har begynt å "ta" oss. Det er en tid for alt, sier Axelssen, som i dag er styreleder for Swingen AS og Start Fotball AS, idrettsklubben Starts selskaper som eier henholdsvis 325 kvadratmeter lokaler i Sør Arena og en tredel av Start Toppfotball. Han har også vært på eiersiden i klubben, og er aktiv medspiller i Club 21. 63-åringen overtar den romslige toppleiligheten i Promenadebygget på Kjøita etter Terje Normann Johanssen, men flytter ikke inn før huset er solgt. Med hytte i Høvåg er sommeren ved sjøen sikret uansett.

— Vi bruker tiden som er nødvendig. Markedet bestemmer, vi flytter ikke før vi har solgt, forteller han.

I annonsen heter det at boligen også kan brukes som ren fritidsbolig, siden det ikke er boplikt i Kristiansand. Men først og fremst henvender man seg til den som ønsker en bolig i øverste prisklasse til "kombinert bruk".

— Vi føler 17 millioner er riktig pris for denne eiendommen. Når du har et hus som dette, trenger du ikke hytte ved sjøen. Du har båten liggende der og kan komme og gå som du vil, påpeker eiendomsmegler Gustav J. Sædberg.

Han mener denne type bolig er sesongvare og bør legges ut for salg når det bærer mot sommer og sol.

Neppe prisrekord

På tampen av fjoråret annonserte naboen, NOV-direktør Svein Krossen, sin herskaplige enebolig fra 1998 med eget sjøhus for 19,5 millioner kroner, som ville vært prisrekord i Kristiansand. Han har foreløpig ikke fått napp på boligen, som ligger bare tre hus bortenfor Axelssens, og i dag er annonsert uten prisantydning.

Det stive prisnivået er slett ikke fremmed i Løvika. Nummer 26 ble omsatt for 18,75 millioner i 2010, mens netthandelgründer Einar Øgrey Brandsdal sikret seg nummer 30 for 18,7 millioner i 2011. Skipsmegler Sølve Høyrem ga i 2008 15 millioner for nabohuset til Krossen, på utsiden.

Prisrekorden i Kristiansand innehas fortsatt av Kirkegata 2D, som Elisabet Stray solgte til kommunen sent i 2008 for 19 millioner kroner. Stina Skeie satte prisrekord tidligere i 2008 da hun kjøpte Fruens Allé 4 på Andøya for 18,5 millioner kroner.

Fædrelandsvennen omtalte i fjor sommer to boliger til 25 millioner kroner på Andøya, tilhørende henholdsvis Stein Erikstad og Jarle Tjelland, som ble trukket fra markedet da det ikke fantes kjøpere som ville strekke seg langt nok.