KRISTIANSAND: Eiendomsmegler Kjetil Lossius vil ikke opplyse den eksakte prisen. Han antyder at det er rundt den gamle rekorden i Kristiansand på 19 millioner. Det er Nils Arne Taranger som selger boligen som ligger helt i vannkanten på den nye delen av Andøya. Her er det både solrike uteplasser og plass til egen båt på brygga helt inntil huset. Boligen ble sist omsatt i 1997 for 4,1 millioner kroner. Siden er verdien nesten femdoblet.

Mye dyrt

På den gamle delen av Andøya ligger fortsatt byens to dyreste boliger ute for salg. Både Fruens allé 14 og Grønnehaven 10 har en prislapp på 25 millioner kroner.

For tiden er det 19 boliger til salgs for over 5 millioner kroner i Kristiansand. Ikke siden finanskrisen har det blitt lagt ut så mange dyre boliger som i mai og juni i år. I mai ble det lagt ut åtte nye eiendommer til over fem millioner. Så langt i juni er det lagt ut like mange.

Sist markedet fikk et så stort slipp av kostbare hus og leiligheter var i august 2008, like før finanskrisen slo inn. Dette viser tall fra Finn.no. For hele fylket har det trolig aldri vært så mange dyre boliger til salgs.

– De beste går dagen etter visning. Men det er så mange for salg at kjøperne har litt tid på seg på de fleste boligene, sier Kjetil Lossius. Plussmegleren solgte rundt 80 boliger i mai.

– Og det bare fortsatte i juni. Nye boliger kommer til hver dag, så det ser ut til å bli en travel juli også, sier Lossius.

Rekorder

For hele Vest-Agder ble det i mai lagt ut rekordmange boliger for salg i forhold til de fem årene vi har sjekket. Hele 447 boliger ble annonsert. 20 av disse koster over 5 millioner. Det er også rekord.

I Aust-Agder ble 14 eiendommer til over 5 millioner kroner satt til salgs. Totalt kom 255 boliger ut på markedet denne måneden i østfylket, en økning på 26 prosent i forhold til samme måned i fjor.

Fredag lå hele 1388 boliger og 696 fritidsboliger ute for salg i de to Agder-fylkene. Fredag formiddag ble det lagt ut 35 nye boliger for salg.

All time high

Exbo eiendom er blant meglerselskapene som merker den økte interessen for både salg og kjøp av hus.

– Det er ekstremt stort utbud av boliger for tiden. For oss er det all time high. Slik det ser ut nå, så kommer vi til å sette rekord i juni, sier daglig leder Heidi Gabrielsen.

– Det er bra med folk på visning og selgerne får gode priser, legger hun til.

Hun forklarer tendensen med økt optimisme hos folk og et velfungerende marked.

Gabrielsen sier at de kostbare eiendommene også blir solgt, selv om det ikke er så mange kjøpere til dem.

Omsettes raskt

Gjennomsnittlig annonseringstid i Vest-Agder var i mai 34 dager, nøyaktig to uker mindre enn i samme måned i fjor. Omløpshastigheten er også den laveste siden finanskrisen.

I Aust-Agder bruker meglerne lenger tid på å selge husene, og har en gjennomsnittlig annonseringstid på 69 dager.