Silvio Berlusconi og partiet hans Frihetens folk fridde til italienske velgere ved å love å avskaffe den upopulære eiendomsskatten som Monti innførte for å få landet tilbake på fote. Valgdagsmålingene gir ham 30 prosent av stemmene. Foto: AP Photo/Mauro Scrobogna
Komikeren og bloggeren Beppe Grillo fra Femstjernesbevegelsen gjorde det godt på meningsmålingen med sine kraftige angrep på politikere, euroen og den sittende regjeringens sparepolitikk. Valgdagsmålingen gir ham 19 prosent av stemmene. Foto: AP Photo/Massimo Pinca
Sittende statsminister Mario Monti brakte landet tilbake fra en finansiell avgrunn, gjennom smertefulle kutt og skatteøkninger. Han er ikke på valg i parlamentsvalget, men har åpnet for å fortsette som statsminister dersom sentrumsblokken han tilhører skulle vinne. Så langt ser det ut som om han ikke vil vinne valget. Foto: REUTERS/Sebastien Pirlet

Klokken 15 ble de første valgdagsmålingene fra valget i Italia sluppet. De viser at sentrum-venstrekoalisjonen ligger an til å vinne valget på ny nasjonalforsamling i Italia, skriver Corriere Della Sera.

Koalisjonen ledes av den tidligere kommunisten Pier Luigi Bersani, som blir beskrevet som den rake motsetningen til tidligere statsminister Silvio Berlusconi.

De første målingene gir Bersanis koalisjon 38 prosent av stemmene.

Bersani er tidligere leder for kommunistpartiet, men er kjent som en pragmatiker og reformator. Under tidligere statsminister Romano Prodi liberaliserte han Italias energisektor på slutten av 1990-tallet.

Sentrumhøyrekoalisjonen ledet av Silvio Berlusconi har fått 30 prosent av stemmene, og protestkoalisjonen til komiker Beppe Grilli 19 prosent (se bilder øverst i saken og faktaboks).

Det endelige valgresultatet er ventet mandag kveld eller tirsdag.

Uavklart

Det er fremdeles usikkert om Bersanis allianse vil klare å få flertall i senatet. Flertall her vil være avgjørende for om regjeringen hans får muskler nok, og han vil trenge flertall i både senatet og annetkammeret for å kunne styre.

Bersani håper å bli sterk nok alene så han slipper å vende seg til avtroppende statsminister Mario Monti i senatet.

Monti og hans sentrumsalternativ ligger an til 9,5 og 9 prosent i de to kamrene i nasjonalforsamlingen, ifølge mandagens valgdagsmålinger. Han har flere ganger sådd tvil om en allianse med Bersani er mulig.

Italia i resesjon

Italia er i dyp resesjon, arbeidsledigheten er skyhøy og tilliten til landets politikere er dalende.

Italia er Europas tredje største økonomi. Politisk kaos i Italia sammen med de økonomiske vekstutsiktene kunne raskt blåse nytt liv i eurokrisen i finansmarkedene.

— Vi kan ikke vinne ved å fortelle eventyr, for slik kan manikke styre. Det blir ikke lett, men landet trenger det, har Bersani tidligere sagt.

Hanønsker å videreføre Montis økonomiske kur.

Usikkerheten rundt valgresultatet skapte forrige uke nervøse trekninger i finansmarkedene. Utenlandske investorer solgte aksjer i italienske selskaper og kvittet seg med italienske statsgjeldspapirer.

Onsdag og torsdag forrige uke falt aksjekursene på Milano-børsen med over tre prosent, og renten på den italenske statsgjelden steg.

Økonomien fortsetter å krympe

EU-kommisjonen mener tilbakegangen for italiensk økonomi i år vil bli dobbel så stor som det den anslo i fjor høst, viste nye anslag som ble lagt frem før helgen.

Tidligere har kommisjonen regnet med et tilbakeslag i samlet verdiskapning (bruttonasjonalprodukt) på 0,5 prosent - nå mener kommisjonen at den vil være på én prosent.

Først i 2014 tror EU at Italias økonomi vil begynne å vokse svakt igjen.

Samtidig fortsetter arbeidsledigheten å øke. Ungdomsledigheten er en av de høyeste i Europa, og nådde skyhøye 36 prosent før jul.