— De ansatte bidrar sterkt til at vi får dette til. Det er dog et stykke igjen til målet om å halvere det vi tidligere brukte i strøm, sier fabrikksjef på Nøsted Kjetting i Mandal, Bjørge Reiersen.

Følg FVN Mandal på Facebook!

21 bedrifter i Lindesnes-regionen gikk i 2013 inn i det de kalte Sinpro-nettverket for å samarbeide om felles interesser. Raskt gikk de sammen for å bli bedre på både energieffektivisering og andre forbedringsområder.

Vel så viktig er det selvsagt å spare miljøet og at vi mener det styrker bedriftenes omdømme og konkurransekraft

— En ting er at det betyr lavere kostnader. Men vel så viktig er det selvsagt å spare miljøet og at vi mener det styrker bedriftenes omdømme og konkurransekraft, sier prosjektleder i Sinpro (Senter for innovativ design og produksjon), Erik Hillesund.

Sterkt fokus

En av bedriftene som er med i nettverket er GE Healthcare i Lindesnes som lager kontrastvæske. I mange år har det vært sterk fokus på energibesparelse her, og bedriften står i særklasse i hva de har oppnådd. De alene har redusert strømforbruket årlig like mye som 3-4000 boliger bruker hvert år.

- De mener de skal klare å bli enda flinkere, sier Hillesund.

Resten av bedriftene jobber hardt de også for å få ned spesielt strømforbruket. En av dem er Nøsted Kjetting.

Økt hastigheten

— Vi har for eksempel jobbet for å øke hastigheten på produksjonen for å minke tidsrommet det er nødvendig å varme opp og kjøle ned kjettingene. Vi har også byttet isolasjon i produksjonslinjene for å holde på varmer mer effektivt, forteller Reiersen.

Andre tiltak er å bytte ut alle lysrørene med led-lys og overvåke aircondition-systemene bedre.

Produksjonen av kjetting er svært energikrevende, noe denne rødglødende kjettingen viser. Men gjennom enøk-prosjektet har bedriften klart å få ned energibruken betydelig. Foto: Jarle R. Martinsen

På et par år har de klart å redusere strømforbruket vesentlig. Rundt 600.000 kroner i året sparer de på det.Samtidig er det investert så mye som 100 millioner kroner på å få bedriften mer rasjonell, bedre kvalitet på produktene og bedre energieffektiviteten. Bedriften har fått 12 millioner kroner i støtte til tiltakene fra Enova, som eies av Olje— og energidepartementet.

Mest til GE Healthcare

Totalt har Lindesnes-bedriftene fått 31,9 millioner kroner i støtte, der GE Healthcare har fått mest med 15 millioner kroner.

— Vi mener at dette vil styrke vårt omdømme utad, ikke minst blant våre langsiktige kunder som ser vi satser på miljø og energibesparelse. Flere og flere legger merke til nettopp det, sier Reiersen.

Han mener de fortsatt kan spare mer og til slutt halvere energibehovet til det de en gang hadde.

— Vi jobber blant annet med å endre egen bedriftskultur. Det er lett å tenke at fordi produksjonen fungerer er alt såre vel. Men det er mer å hente, sier Reiersen.

Investert

En annen bedrift i regionen som jobber på samme vis, er Nor Element på Gismerøya. De har investert sju millioner kroner i ulike teknisk tiltak, nye driftsrutiner og energiovervåkning.

Båtservice har i første omgang etablert en egen energiledelse, mens Umoe Mandal har klart å redusere strømforbruket med flere millioner kilowattimer i året.

- Et viktig bidrag for å få alt dette til er støtteordningene fra Enova. Gjennom årene har de gitt støtte til slike tiltak på nærmere 70 millioner kroner på Sørlandet, sier leder for Sinpro, Rune Rosseland.