Energibruken i produksjon av kjetting skal halveres med ny produksjonsmetode. Her lages piggkjetting for lastebiler. Foto: Richard Nodeland
Energibruken i produksjon av kjetting skal halveres med ny produksjonsmetode. Her lages piggkjetting for lastebiler. Foto: Richard Nodeland
Administrerende direktør Alf-Arne Nøsted og fabrikksjef Bjørge Reiersen. Foto: Richard Nodeland
Deler av det nye produksjonsutstyret ved Nøsted Kjetting. Foto: Richard Nodeland
Fabrikksjef Bjørge Reisersen (til venstre) og eier Alf-Arne Nøsted tar det nye produksjonsutstyret nærmere i ettersyn. Foto: Richard Nodeland
Ledelsen ved Nøsted Kjetting mener teknologiutvikling er essensielt for å kunne drive fra Norge. Fra venstre Bjørge Reiersen, Hans Svindland, Alf-Arne Nøsted og Fredrik Von Zernichow. Foto: Richard Nodeland

– Omtrent halvparten av pengene som blir satt av til prosjektet skal brukes lokalt på ingeniører, utvikling og installasjon. I tillegg gjør vi arbeidsplassene her i Mandal sikrere, sier fabrikksjef Bjørge Reiersen i Nøsted Kjetting. Prosjektet han forteller om har en kostnadsramme på totalt 95 millioner kroner som skal brukes over tre år.

Ny produksjonsmetode

Sammen med administrerende direktør og eier Alf-Arne Nøsted, økonomisjef Fredrik Von Zernichow og utviklingssjef Hans Svindland forklarer han viktigheten av å ligge i forkant på teknologi dersom man skal satse i Norge.

Ledelsen ved Nøsted Kjetting mener teknologiutvikling er essensielt for å kunne drive fra Norge. Fra venstre Bjørge Reiersen, Hans Svindland, Alf-Arne Nøsted og Fredrik Von Zernichow. Foto: Richard Nodeland

Målsetningen med prosjektet er ifølge bedriften selv "å utvikle en ny, teknologisk produksjonsmetode som er bransjens mest rasjonelle og energivennlige."

Reduserer ressursbruken

Den nye produksjonsmåten vil i korte trekk kutte ressursbruken per kilo produsert kjetting. Kjettingproduksjonen består i dag av 19 operasjoner som etter prosjektet er gjennomført vil reduseres til ni. I tilegg vil antall oppvarminger og nedkjølinger av kjettingen – som gjøres for å få den sterkere og hardere – kunne reduseres fra dagens fem til to. Ved å gå i gang med stykkproduksjon kan man også redusere både avkapp og svinn betydelig.

Enova imponert

Ståle Kvernrød, seniorrådgiver i Enova, mener det Nøsted Kjetting gjør er fantastisk: – Det er ikke mange fabrikker som kan halvere energiforbruket sitt, men det mest imponerende i saken er hvordan Nøsted har knyttet til seg fagkompetanse fra andre miljøer som for eksempel Universitet i Agder. Det er heller ikke snakk om noen fintuning av den eksisterende måten å gjøre ting på, men en helt ny produksjonsmetode, forteller Kvernrød entusiastisk.

Teknologibytte

Akkurat det poenget nevner fabrikksjefen også: – Vi samarbeider med andre bransjer og både gir og henter teknologi, sier Reiersen.

– For selv om kjetting for mange virker som et enkelt produkt, ligger det mye teknologi i produktet og produksjonen av den. – Nettopp teknologien, som er Norges fortrinn, er årsaken til at vi kan drive fra Mandal, fortsetter Reiersen.

Risikabelt

– Vi hadde ikke gjennomført prosjektet i samme grad uten hjelp av Enova, sier Svindland og blir supplert av Nøsted selv som forteller at bedriften har lagt lista høyt med dette prosjektet. – Risikoen ligger i at man bruker tid og penger på at man ikke kommer i mål. På den måten tar støtten ned litt av risikoen, sier Nøsted og legger til at Rune Rosseland fra Enøktotal og GE Healthcare i Lindesnes har vært viktige støttespillere i prosessen med Enova.

Tore Askildsen, ordfører i Mandal, sier Nøsted Kjetting er en foregangsbedrift på mange områder og gratulerer med tildelingen. – Nøsted har gått i bresjen for innovasjon og teknologiutvikling gjennom flere år og har vist seg å være svært omstillingsdyktige. Ved at de vil bruke såpass mye penger i Mandal, kan vi få til enda sterkere kompetansemiljø i byen.

– Enorm omstillingsevne

Omstillingsevne, dyktige ansatte og lokalt eierskap er oppskriften på industrisuksessen.

Nøsted Kjetting hadde en omsetning på 211 millioner kroner i 2012, en økning på 22 millioner fra 2011. Driftsresultatet økte også med åtte millioner i samme periode. – Det er dyktige medarbeidere som er hemmeligheten bak suksessen, sier utviklingssjefen.

– Et lokalt eierskap som tenker langsiktig er også en viktig brikke, legger fabrikksjefen til.

– Muligens, men viljen til omstilling har vært enormt viktig. Når bildet endrer seg, har vi valgt å ikke klage på betingelsene, men endre oss etter dem, sier eier og administrerende direktør og legger til at omstillingsevnen også må gjelde i gode tider. – Mange konkurrenter har forsvunnet fordi de unnlot å gjøre de rette valgene.