— Mye i denne regionen er jo oljerelatert. Der går det dårlig av naturlige årsaker, sier aksjemegler Stig Thorkildsen hos DNB Markets i Kristiansand.

Han kommenterer listen over «sørlandsaksjer»: selskaper med aksjer notert på Oslo Børs og forretningsadresse på Agder. Det er kun seks stykker av dem for tiden, inkludert Sparebanken Sørs grunnfondsbevis.

Sørlandsaksjene-markesverdi.jpg

Fædrelandsvennen har sett på selskapenes markedsverdier fredag ettermiddag, og så sammenlignet med tilsvarende tall fra 13. november 2014 og 13. november 2013 — altså for nøyaktig ett og to år siden. Resultatet fremgår av tabellen. Ikke overraskende peker flere piler nedover enn oppover.Mens de seks selskapene til sammen var verd 10,7 milliarder kroner for to år siden og enda litt mer for ett år siden, var summen falt til 8,6 milliarder kroner et par timer før Oslo Børs stengte fredag. Det er ned 20 prosent på 12 måneder.

Dramatisk i supply

Grimstadbaserte og John Fredriksen-kontrollerte Deep Sea Supply har tilsynelatende det største fallet, med 73 prosent ned på to år og hele 80 prosent fra i fjor. Men når man vet at konkurrenten Siem Offshores markedsverdi også inkluderer de 100 millioner dollarene (867 millioner kroner etter seneste kurs) som hovedeier Kristian Siem skjøt inn av ny egenkapital i selskapet tidligere i 2015, så blir Siem Offshores fall enda mer dramatisk.

— Det er bygd mye nytt innen offshore/supply de siste årene og ingen vet hvor dette ender, kommenterer Stig Thorkildsen.

Han legger til:

— En rekke selskaper får behov for refinansiering. Det presser aksjekursene.

Ikke like ille for Sevan

Sevan Marine er et annet selskap i «Sørlandsporteføljen» som lever av og med olje. Sevan var som kjent gjennom en nær-døden-opplevelse tidlig i 2013. Det kom imidlertid ut i en slankere og åpenbart mer levedyktig versjon, har penger på bok og klarer seg relativt bra på Oslo Børs.

Are Osland (t.v.) jobber med renter og valuta hos DNB Markets i Kristiansand, Stig Thorkildsen er aksje- og obligasjonsmegler. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— De har fremførbare underskudd som også er nyttige, og de har allerede vært gjennom det som andre gjennom, bemerker DNB-aksjemegleren.Når det er sagt, er ikke Sevan Marine uberørt av oljeprisfallet. Selskapsverdien er redusert med 40 prosent på 24 måneder.

La det ellers være nevnt at Sevan Drilling, som fortsatt står oppført under «Sørlandsaksjer» i Fædrelandsvennens daglige oversikt, snart fjernes. Selskapet har nå bare en historisk forbindelse til landsdelen.

La det også være nevnt at Akastor, hvor MHWirth i Kristiansand er klart største datterselskap, har falt i verdi med 44 prosent på ett år og nå verdsettes til 3,5 milliarder kroner.

Arendals Foss og Byggma

Arendals Fossekompani lever sitt liv med litt strøm og mange finansplasseringer. Selskapet har det til felles med Byggma at aksjene sjeldent omsettes fordi eiersituasjonen er fastlåst. I Arendals Fossekompani regjerer Erik Must og hans kumpaner, hos Byggma er det Geir Drangsland. Når det er sagt: God drift og solid gevinst på Fibo-Trespo-salget har sendt Byggma-verdiene lengre opp.

Mer ned enn børsen

At Sørlandets næringsliv er sterkt eksponert mot olje og gass, blir også tydelig når man ser på «Sørlandsporteføljens» utvikling versus indeksen for alle aksjer på Oslo Børs.

For mens «Sørlandsporteføljen» har falt med 20 prosent på ett år, og omtrent like mye om man ser to år tilbake, har børsindeksen vist en annen utvikling.

Fra 13. november 2014 til 13. november 2015 sank indeksen med snaue fem prosent. Over de siste 24 månedene har den faktisk steget med fire prosent. Det tatt i betraktning, blir «Sørlandsporteføljens» relative fall enda sterkere.