Flere økonomer har bedt regjeringen fjerne skattefordelene som følger av høy boliggjeld. Men Solberg er skeptisk til å gjøre drastiske endringer i skattesystemet over natta.

– Nettopp slike omlegginger innen bruttoskatt bidro til å forsterke boligkrakket på slutten av 1980— og begynnelsen av 1990-tallet, sier hun til NTB.

– Mer bruttoskatt samtidig som flere ble arbeidsledig, gjorde at noe av bunnen falt ut av boligmarkedet. Det ga ganske store omveltninger, tilføyer hun.

Les reportasjen:

Ti dager

Finansminister Siv Jensen (Frp) ga Finanstilsynet ti dager på å vurdere tiltak for å bremse veksten i boligprisene. Mandag er fristen ute, og Jensen kan vente seg et brev fra tilsynet i løpet av dagen.

Les også:

Finanstilsynet har ikke villet dele med NTB hva forslagene går ut på, men flere økonomer har kommet med gjetninger. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener det ville komme forslag om strengere krav til nedbetaling av gjeld.– Folk med lite egenkapital vil da få krav om å betale større månedlige avdrag inntil lånet er nede på et bestemt nivå, sa han til Aftenposten lørdag.

Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole tror det kan bli aktuelt å øke egenkapitalkravet ytterligere.

– Eventuelt kan bankene bli pålagt å øke kjernekapitalkravet, sa han til NTB tidligere denne måneden.

Rentemøte

Denne uken vil Norges Bank ifølge ekspertene sette ned styringsrenten. Det vil neppe dempe folks låneiver.

Les også:

– Den historisk høye gjeldsbyrden og høye boligpriser har bidratt til å holde styringsrenten høyere enn den ellers ville være, mener analytiker Kjersti Haugland i DNB Markets.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier denne kombinasjonen øker risikoen for finansiell ustabilitet.

AFP000280181-GtZrYhUezA.jpg Foto: Rolf Øhman

– Hvis mange husholdninger får problemer så er det ikke bare vondt og vanskelig for den enkelte. Da blir det til sjuende og sist også et større samfunnsproblem. Derfor må vi være føre var, sa finansministeren til Aftenposten i helgen.

Bekymret

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun er bekymret for at enkeltpersoner låner for mye. Samtidig understreker hun at de aller fleste har kontroll på økonomien sin og kan takle en høyere rente.

– Den største faren er at for mange sjanser på at boligprisene bare kommer til å øke. Det bør man ikke regne med, sier Solberg.

Hun har følgende råd å komme med:

– Selv om det er billig å låne akkurat nå, er det viktig å tenke nøye igjennom egen økonomi før man fristes til å låne mer penger.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonaløkonomi. Følg Aftenposten Økonomi på Facebook!