Jensen (FrP) har to råd til dem som skal ut på visning i et brennhett boligmarked:

  • Ikke lån mer penger enn du klarer å betale tilbake.

  • Ta høyde for at det kan skje uforutsette ting, som at renten går opp.

For selv om 45-åringen styrer nasjonens økonomi nå, har hun kjent bekymringer rundt sin personlige økonomi på kroppen.

— Vi har vel alle ligget våkne om natten og grublet: «Klarer jeg å betale neste forfall?»

- Også du?

— Også jeg. Jeg husker veldig godt den tiden da jeg kjøpte min første leilighet i Trondheimsveien (i Oslo). Både hvor glad jeg var da jeg fikk lån, som ung og nyutdannet, og det eneste jeg hadde å by på var studiegjeld. Samtidig hadde jeg evnen til å betale tilbake fordi jeg gikk fra studier til jobb. Det er det mange unge som gjør. Derfor er det viktig at bankene viser en viss fleksibilitet i kredittvurderingene av den enkelte, sier Jensen.

Les reportasjen:

Gjelden som eser ut

Aftenposten skriver lørdag at nordmenn ved utgangen av januar hadde en samlet boliggjeld på 2189 milliarder kroner. På tre år har gjelden est ut med nær 25 prosent. 7,5 prosent av norske husholdninger har en gjeld som er mer enn fire ganger større enn samlet inntekt. Det er nesten dobbelt så mange som for ti år siden.

Kombinasjonen av gjeldsbyrde og et ellevilt boligmarked har tvunget Siv Jensen til å ta grep. Forrige fredag ga hun Finanstilsynet 13 dager på å vurdere tiltak for å bremse den galopperende prisveksten på boliger.

Det er ikke sånn at vi kan oppnå den perfekte drømmen fra start.

— Hvis det skulle skje at mange husholdninger får problemer ved at boligprisene faller kraftig eller at andre ting skjer, så er det ikke bare vondt og vanskelig for den enkelte husholdningen. Det blir til syvende og sist et større samfunnsproblem.

Vil ikke skremme

- Så det er det du vil unngå?

— Det er ikke noe mål for meg å skremme. Det er alltid sånn at en finansminister konstant går med en bekymret rynke i pannen og engster seg for alt som kan skje. Når du da ser en potensiell ubalanse bygge seg opp, er det viktig at vi sammen med fagmyndigheter vurderer hva vi bør gjøre.

- Hvilke tiltak kan det være snakk om?

— Det er for tidlig å vurdere, sier Jensen.

— Det jeg er opptatt av er å unngå worst case . For en familie vil det være veldig utfordrende å komme i en situasjon der man ikke klarer å betjene gjelden sin.

Må gjøre det lettere

— Er du glad for at du ikke skal etablere deg i dag?

— Etableringsfasen er jo en barriere, og skal for så vidt også være det. Man tar store løft i en fase av livet som for mange er utfordrende fordi man har små barn, masse utgifter og mye å holde orden på. Vi kan ikke gjøre det enda vanskeligere for unge mennesker som skal etablere seg. De har akkurat den samme retten til å være en del av boligmarkedet som oss som allerede er der, sier finansministeren som har gått fra liten leilighet til enebolig i løpet av sin tid på boligmarkedet.

— Jeg har tatt det skritt for skritt, som de fleste er nødt til å gjøre. Det er ikke sånn at vi kan oppnå den perfekte drømmen fra start.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonaløkonomi. Følg Aftenposten Økonomi på Facebook!