Det tyske investeringsfondet Aquila Capital har inngått avtale med de fire kraftselskapene Statkraft, Agder Energi, BKK og Skagerak Energi om kjøp av alle aksjene i Småkraft AS, Norges største småkraftselskap.

Milliardsalg

Selskapene får sannsynligvis over 1,25 milliarder kroner for salget. Siden 2002 har de fire kraftselskapene investert rundt 1,25 milliarder kroner i egenkapital i Småkraft AS. Agder Energi eier 20 prosent, og har dermed investert cirka 250 millioner kroner i selskapet.

Vi får en realisering av investeringene vi har gjort

— Får dere igjen pengene dere har investert?

— Vi får en realisering av investeringene vi har gjort. Vi ser dette som en god forretning, og er fornøyd med det vi har oppnådd, sier konsernsjef i Agder Energi, Tom Nysted.

Han sier det var et bra tidspunkt å

Konsernsjef Tom Nysted i Agder Energi sier de trenger penger til større prosjekter, og selger Småkraft AS. Foto: Torstein Øen

selge selskapet som bygger ut såkalte småkraftverk i elver og bekker rundt omkring i Norge. Siden 2004 har selskapet gått med 100 millioner kroner i underskudd.

Selges i år

Småkraft AS er landets største selskap for utvikling og bygging av småkraftverk. Siden oppstarten i 2002 har selskapet bygget og satt i drift 45 kraftverk, og har for tiden 15 under bygging og mer enn 100 kraftverk under utvikling. Samlet årlig produksjon i porteføljen Aquila Capital overtar er over 500 gigawattimer. Kjøpet vil være gjennomført i løpet av 2015. Dagens eiere av Småkraft er ifølge en pressemelding svært tilfreds med at Aquila Capital kjøper Småkraft. Salget frigjør kapital som kan reinvesteres i kjernevirksomhet, og bekrefter verdiene skapt i Småkraft AS.

Trenger penger

— Vi har mange store og gode prosjekter som vi i stedet kan investere i. Der kan vi få bedre lønnsomhet enn ved småkraftverk, sier Tom Nysted.

Han sier at de har en prioriteringsliste over vannkraftprosjekter de kan ta fatt på når de har kapital nok. Øverst på lista står Skjerka, Åseralprosjektene og nye Iveland kraftverk.

— Så finnes det en rekke andre vi vil utvikle. Dette salget gir rom for å gjøre mer, sier Nysted. Han opplyser at salget er helt i tråd med konsernstrategien.

Bekymret

Småkraftforeninga har uttrykt bekymring for salget.

— Småkraft er i særklasse den største aktøren på markedet. Ingen av de store energikonsernene vil ha troen på småkraft etter dette. Når den mest likvide aktøren, Statkraftalliansen, kaster kortene, sier det seg selv at rammevilkårene for småkraftutbygging i Norge er altfor dårlige, sa Småkraftforeningas daglige leder Bjørn Lauritzen til NTB i vår.