Det var Agderpostensom brakte nyheten mandag, med portugisiske medier som kilde.

Raul Schmidt Felippe Junior var agent, eller megler, for børsnoterte Sevan Marines brasilianske datterselskap fra 2001 til 2007. Det var i denne perioden at Sevan, med sine særegne, sylinderformede plattformløsninger, inngikk kontraktene i Brasil som gjorde at norske Økokrim reagerte høsten 2015. Sevan-gründerne Arne Smedal og Jan Erik Tveteraas, pluss selskapet som i dag heter Sevan Drilling, ble siktet for korrupsjon. Angivelig skal de ha betalt Raul Schmidt Felippe Junior rundt 200 millioner kroner for at Sevan Marine skulle få innpass hos Petrobras med to plattformer.

Stakk av

Raul Schmidt Felippe Junior stakk av i fjor sommer og har vært på rømmen inntil han altså ble pågrepet i Portugals hovedstad Lisboa mandag. Da skal han ha gjemt seg i en luksusleilighet.

Ifølge Agderposten er det sannsynlig at Felippe, som er både brasiliansk og portugisisk statsborger, blir utlevert til Brasil. Der pågår som kjent opprullingen av verdenshistoriens største korrupsjonsskandale. «Operasjon Bilvask» er kodenavnet. Forgreningene er mange; både den nåværende og den forrige presidenten i landet er trukket inn på mistenkt-listen.

Nulltoleranse

Og for ordens skyld: Dette er hva Arne Smedal sa til Fædrelandsvennen i fjor høst om å være siktet av Økokrim:

«Ubehagelig, men en siktelse gir meg rettsvern og Økokrim tilgang til det de måtte ønske av dokumentasjon. Samtidig oppleves det som dramatisk. Jeg hadde ikke ventet å komme opp i noe sånt. (...) Vi var ikke naive, men bevisste. Vi har nulltoleranse for korrupsjon og var nøye med hvem vi valgte som samarbeidspartner. Nettopp derfor er jeg så skuffet og overrasket over det som påstås nå. Etterforskningen får vise hva som har skjedd.«