Livet på toppen er en fast intervjuserie i Aftenpostens økonomimagasin som kommer ut hver søndag. Se toppledernes beste tips. Les intervjuer med flere toppledere i bunn av saken.

— Hva er de største mytene du hører om deg selv?

— Det er vel at jeg er sint og sur hver dag og at jeg er så innmari vanskelig å ha med å gjøre. Det er mange som mener at jeg burde gått til psykolog fordi jeg er så tøff og ufin med de rundt meg.

- Og det stemmer ikke?

— Jeg blir vanskelig å ha med å gjøre dersom de rundt meg ikke gjør jobben sin ordentlig, for da går det utover meg. Men jeg har oppdaget at det kan lønne seg å være litt rundere i kantene. Mytene om meg stemte nok i større grad for noen år siden. Jeg må også innrømme at jeg har skapt noen av mytene selv og bruker de til min fordel.

- Hvordan gjør du det?

— Det er situasjoner hvor jeg bare lar andre tro noe feilaktig om meg, fordi jeg tjener på det. Jeg kan for eksempel ikke gå inn i et rom uten at folk legger merke til meg. Der får jeg enkelt respekt fordi folk tror jeg er på en viss måte. Slik slipper jeg enklere til uten at jeg selv trenger å ta noe initiativ.

- Er det ikke slitsomt å forholde seg til alle disse mytene?

— Det er nok mest slitsomt for de rundt meg, for de kjenner ikke igjen det bildet som tegnes av meg. Selv bryr jeg meg ikke en døyt. Det er uansett en kamp jeg aldri kan vinne. Samtidig følger mytene etter meg når jeg kommer til et nytt sted. Jeg har jo av og til måttet kjempe mot dem.

- Hvordan da?

— Hvis jeg for eksempel er i en konfrontasjon er jo alt av mediehus, psykologer og lederfigurer i gang med en gang. Det blir voldsomme debatter og en oppstandelse uten sidestykke i dette landet når jeg tråkker over streken. Jeg gjør uansett det jeg mener er riktig.

- Men hender det at også Kjetil Rekdal tviler på seg selv?

— Det er klart, og det er jeg ikke redd for å si. Jeg er heller ikke redd for å si at jeg har tatt feil.

- Du har vært involvert i mange kontroversielle episoder og mer enn én gang slengt med leppen. Har du fått mange uvenner?

— Neeeeeeeeeei, det tror jeg ikke. Men jeg har jo tråkket noen på tærne i løpet av alle disse årene, noe annet ville vært rart med den stilen jeg har kjørt.

- Er du en type som grubler og tenker mye på hva du har sagt og gjort?

— Når jeg legger meg om kvelden, tenker jeg alltid gjennom hvordan dagen har vært. Hva har jeg gjort? Hva har jeg sagt? Hvordan er jeg blitt oppfattet? Jeg repeterer hele dagen. Tenker på barna mine, familien min, foreldrene mine, de på jobb. Når kvernen er ferdig, da sovner jeg.

- Og dette skjer hver kveld?

— Ja, hver eneste kveld.

- Faren din var en viktig støttespiller for deg da du var yngre, en som stilte krav og «pushet» deg fremover. Hvem prater du med i dag?

— Faren min ringer fremdeles hver gang det er kamp! Jeg har bedt ham roe seg ned, og sagt at han må tenke på helsen sin. Han kan ikke sitte med et knallrødt hode på kamp og hisse seg sånn opp.

- Han prøver fremdeles å gi deg råd?

— Ja, han sier kanskje: «I dag var dere dårlige, dere har nok trent for lite». Da skal han provosere. Jeg vet at det ikke er tilfelle, men begynner å tenke: vi har ikke trent for lite, men har vi trent riktig? Jeg er uenig i mye av det han sier, men han har jo rett i noe.

- Så faren din er fremdeles en viktig sparringpartner for deg?

— Nja ... nå er det vel mest for moro skyld.

- Det er ofte noe sannhet i myter, og det er liten tvil om at du er krevende og prioriterer veldig hardt for å nå målene du har satt deg. Tror du folk blir sliten av deg?

— Ja, det tror jeg. Før kunne jeg synes folk som var uenige med meg, var idioter. Nå kan folk være uenige, uten at de er idioter. Jeg er nok blitt mer tilpasningsdyktig og rundere de siste årene.

- Du er ikke redd for å bli for rund i kantene da? At den tøffe, kalde og kyniske Kjetil Rekdal skal forsvinne i alt det myke?

— Nei, det skjer ikke. Det er det absolutt ingen fare for.