— Vi ønsker å bygge opp om utelivsaksen mellom Fiskebrygga og Markens der Caledonien skal bli et naturlig tyngdepunkt. Det vil forhåpentligvis skape liv og røre i området her, forteller Endre Glastad.

For et par uker siden kjøpte Glastad Farsund opp en 34 prosents eierandel i det gamle bygget til Kristiansand teater.

Politikerne i Kristiansand besluttet i mars at kommunens eget næringsselskap, Knas, skulle få kjøpe det gamle teateret på hjørnet av Kongens gate og Vestre Strandgate.

Teaterbygget og eiendommene rundt, som ble solgt for 20,5 millioner kroner, er planlagt brukt til et student- og litteraturhus hvor også andre aktiviteter kan komme etter hvert.

Slik er teatereiendommen illustrert i de nye planene fra Knas. Kristiansand Næringsselskap ønsker at teaterbygningen i Kongens gate skal bli et nytt midtpunkt på kulturaksen mellom Torvet og Odderøya. Caledonien (i bakgrunnen) ønsker også å bli et naturlig tyngdepunkt i aksen. Foto: RAMBØLL

Overordnet organisering

— Caledonien var invitert med på laget da vi la inn bud, men så har det vært forhandlinger om vilkår og en del diskusjoner før vi fikk landet det hele nå nylig, forteller administrerende direktør i Knas, Jan Omli Larsen.

Tiden fra overtakelse 1. april og til nå har stort sett blitt brukt på tekniske ting med overførsel av eiendommen, samt planlegging av den overordnede organiseringen av prosjektet.

— Nå jobber vi med å få på plass ledelse og styre i den nye organisasjonen før vi kan begynne med de mer konkrete planene om hvor mye som skal rustes opp og hvilke aktiviteter og prosjekter som skal inn på innholdssida, forteller Omli Larsen.

Har du lest våre tidligere saker om teaterbygget?

Vil styrke sentrum

Endre Glastad holder også kortene tett til brystet, men sier det er mye spennende på gang allerede.

Endre Glastad. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi skal først få aktivitet i teaterbygget, før vi starter med sidebygget. Tanken er at man skal ha aktiviteter som skaper liv i området i 1. etasje, kontorlokaler og den type ting, gjerne som støtter opp om profilen til området, i de neste to etasjene, og boliger i toppetasjene, forteller Glastad.At han nå er involvert i to signalbygg i byen, har han klare tanker om.

— Vi er opptatt av å styrke sentrum i Kristiansand, hvor vi ser at altfor mye handel og aktivitet lekker ut til Sørlandsparken og andre steder. Dette skal bli vårt bidrag til å styrke sentrum, så håper jeg kommunen også vil spille en aktiv rolle i denne prosessen, sier Glastad.

Stor interesse

Omli Larsen kan fortelle om stor interesse for byens nye student- og litteraturhus.

Jan Omli Larsen, Knas. Foto: Roald Ankersen

— Det er mange som har kontaktet oss om konkrete arrangementer de ønsker å ha hos oss. Vi er også i kontakt med veldig mange vi har tenkt å jobbe med på innholdssiden, hvor noen avtaler er i boks, mens andre kanskje ikke blir noe av, forteller Knas-sjefen, som ikke vil ut med konkrete navn ennå.

Ser til Trondheim og Oslo

- Når starter arbeidet med opprusting og ombygging av kvartalet?

— Det kommer litt an på hvor mye som skal pusses opp nå. Selv om vi har innhentet priser på hva som skal til for en total opprustning, er det ikke sikkert vi skal gjøre for mye heller. Vi tror dette huset skal ha en folkelig profil med litt historie i veggene. Så ser vi til forskjellige hus i Oslo og Trondheim for inspirasjon, sier Omli Larsen.

- Men er det ett, fem eller ti år til huset åpner?

— Det blir nok nærmere ett enn fem til ti år før vi åpner et ombygd og oppusset hus, svarer Knas-sjefen.

Caledonien-oppussing til høsten

Nabobygget Caledonien trenger ikke å vente like lenge på å bli pusset opp.

Oppussingen av Caledonien starter til høsten. Fasaden må imidlertid vente, da man starter med hotellrommene. Foto: Reidar Kollstad

— Vi starter med oppussingen i september når vi overtar driften av hotellet. Så tar vi en del av hotellet om gangen, så vi slipper å stenge hotellet underveis, forteller Endre Glastad, eier av Radisson Blu Caledonien.Fædrelandsvennen har flere ganger tidligere skrevet om oppussingsplanene for Caledonien, som både skal ta for seg innsiden og utsiden av det kjente hotellbygget.

— I motsetning til Hotel Norge i Bergen, hvor vi måtte stenge og foreta en totalrenovering, er Caledonien i bedre stand teknisk. Derfor gjør vi oppgradering gradvis over flere år, sier Glastad videre.

Har du lest våre tidligere saker om Caledonien?

Hotellrommene tas først

Først ut er hotellrommene, deretter følger investeringer i kurs— og konferansefasilitetene.

- Hva med fasaden?

— Det er planen å pusse opp den også, samtidig som vi gjør bygget mye mer miljøvennlig enn i dag, svarer Glastad.

— Så kommer vi også til å satse mer på bar- og restaurantbiten, men der er vi fortsatt i den kreative fasen, og har ikke noe konkret å offentliggjøre ennå.