Denne uka ble det kjent at Kristiansand Næringsselskap AS (Knas) overtok gamle Kristiansand teater, med en plan om å skape et sentrumsnært student— og litteraturhus med ulike kulturtilbud og aktiviteter.

Litteraturhus

Teaterbygget og eiendommene rundt ble denne uka solgt for 20,5 millioner til KNAS. Foto: Kjartan Bjelland

Festivalsjef for Ibsen— og Hamsun-dagene, Torolf Kroglund, tror lokalet kan styrke litteraturtilbudet for studenter.- Det kan være positivt å holde litteraturarrangementer i et bygg som i utgangspunktet vil involvere studenter. Det kan føre til at snittalderen går ned når det kommer til tilskuere på litteraturarrangementer i byen. Hvis dette skal bli en realitet må programmet omhandle mer enn kun romaner. En stor bredde med både sakprosa, politikk og dagsaktuell tematikk bør også inkluderes i programmet for at studenter skal møte opp, sier Kroglund.

Knas sier til Fædrelandsvennen at det er for tidlig å melde om konkrete planer for litteratursatsingen.

— Vi må først bygge en infrastruktur i lokalet, og lande kontrakter med eventuelle aktører. Vår første prioritet er å få lyset på og etablere en aktiv strøm av studenter inn i lokalet, og følge opp samarbeidet med UiA og SiA, sier Jan Omli Larsen, administrerende direktør i Knas.

Men SiA selv er tvilende til et større samarbeid.

— Vi tviler fortsatt på at vi kan etablere en lønnsom drift i dette lokalet, og foreløpig er det ingen konkrete samarbeidsavtaler. Men skisser og ideer kan vi alltids se på, forteller Steinar Finseth, administrerende direktør i SiA.

Publikumsinteresse

Forfatter og førstelektor på UiA, Alf Kjetil Igland. Foto: Kjartan Bjelland

Forfatter og førstelektor på UiA, Alf Kjetil Igland, har de siste årene kjempet for et litteraturhus i Kvadraturen. Han mener det er nok publikumsinteresse til å fylle fremtidige litteraturarrangementer i gamle Kristiansand teater:— Her kan vi få til flere arrangementer som ikke får plass i Kristiansand folkebiblioteks program, som i det siste har vært i full sving. Og basert på interessen jeg har erfart de siste årene, tror jeg at tilskuere vil strømme til, sier Igland.

— Vi føler at Kristiansand folkebibliotek bør være hoved-litteraturhuset i byen, men ønsker andre aktører velkommen i bykjernen. Vi etterlyser flere studenter på våre arrangementer, og forhåpentligvis kan et student- og litteraturhus i byen skape en vinn-vinn situasjon, hvor interessen for litteratur økes blant de unge, sier Randi Berge Wandrup, arrangementansvarlig på Kristiansand folkebibliotek.

Scenekunst

Men lokalet skal også brukes til andre kulturtilbud. Scenekunst Sør har kommet godt i gang med å anvende biscenen som prøvelokale for ulike dansegrupper. Fra 7. mars til 7. mai skal ensemblet Kollektiv K utvikle to koreografier som får premiere på Kilden 13. mai.

Fakultet for kunstfag på UiA har også en midlertidig leiekontrakt for resten av lokalet, og vil bruke bygget til eksamensfestivalen i slutten av mai.