Administrerende direktør Geir Bergskaug (til venstre) og viseadministrerende direktør Lasse Kvinlaug var godt fornøyde med Sparebanken Sørs første halvårsresultat for 2015. Her fra bankens hovedkontor på Torvet i Kristiansand. Foto: Richard Nodeland
Spb Sør halvårsresultat3 2015.jpg Foto: Richard Nodeland

— Det går veldig bra med banken og vi leverer på alle mål vi har satt oss, sier en fornøyd Geir Bergskaug, administrerende direktør i Sparebanken Sør, til Fædrelandsvennen.

Onsdag morgen la Bergskaug og nestkommanderende Lasse Kvinlaug fram halvårsresultatet for landsdelens største sparebank.

Halv milliard

Som vanlig siden gamle Sparebanken Sør og Sparebanken Pluss fusjonerte, kunne de også vise til et overskudd som ligger omlag på en kvart milliard i kvartalet.

I første halvår summerte resultatet før skatt seg opp til ganske så nøyaktig en halv milliard kroner.

— Vi har en underliggende resultatframgang, justert for ekstraordinære inntekter, på 40 millioner kroner. Vi har solid nedgang i driftskostnader, lave tap på utlån og vekst på både innskudd og utlån, fortsetter Bergskaug og konkluderer med at man er veldig godt fornøyd med resultatene.

Også bra for Sørmegleren

Fornøyd er Sør-toppene også med Sørmegleren, konsernets datterselskap innen eiendomsmegling.

Der en hard konkurranse om lånekundene fører til lavere renteinntekter for banken, dekker Sørmegleren opp for de tapte rentekronene med økte provisjonsinntekter.

— Sørmegleren kan vise til et halvårsresultat på over 8 millioner, og befester posisjonen som den ledende megleren på Sørlandet. Og det er veldig bra tatt i betraktning at det er tøff konkurranse i meglerbransjen, sier Kvinlaug.

Administrerende direktør Geir Bergskaug (til venstre) og viseadministrerende direktør Lasse Kvinlaug var godt fornøyde med Sparebanken Sørs første halvårsresultat for 2015. Her fra bankens hovedkontor på Torvet i Kristiansand. Foto: Richard Nodeland

Forvaltningskapital nær 100 mrd

Sørlandets største bank nærmer seg også sine storebrødre i bransjen.

— Vi passerer sannsynligvis 100 milliarder i forvaltningskapital i løpet av året, uten at det er vårt viktigste mål. Vi bygger stein på stein, og har eksempelvis lagt en halv milliard ekstra i egenkapitalpotten det siste året, forteller Bergskaug.

Målt etter forvaltningskapital var Sparebanken Sør den niende største banken i landet pr 31.12.2014 med en forvaltningskapital på 94 milliarder kroner. Etter første halvår 2015 er summen 98,7 milliarder kroner.

Fjerde største sparebank

Blant landets sparebanker kommer Sparebanken Sør på en fjerdeplass, kun slått av SR-Bank, Sparebanken Vest og Sparebank 1 SMN, ifølge tall fra Finans Norge.

— Vel så viktig er det at vi har lykkes godt med å redusere driftskostnader og er blant de mest kostnadseffektive bankene i Norge og Norden, sier Bergskaug.

Driftskostnadene er kuttet med nærmere 6 prosent siste året og utgjør nå 0,85 prosent av gjennomsnittlig forvaltning.

— Det plasserer oss blant bankene som forvalter størst låne- og innskuddsvolum pr ansatt, supplerer Kvinlaug.

- Nedtur i 2016

Spb Sør halvårsresultat3 2015.jpg Foto: Richard Nodeland

I strålende solskinn, varmt sommervær og blant to blide banksjefer som legger fram hundremillionersoverskudd, er det lite som minner om urolige tider i sørlandsk næringsliv.Likevel er både administrerende og viseadministrerende klare på at det blir verre fremover.

— Med 10.000 ansatte direkte involvert i oljeserviceindustrien og 5.000 ansatte indirekte involvert, vil landsdelen få sin del av nedturen som treffer oss først i 2016, sier Bergskaug og fortsetter:

— Kredittselskapet Lindorff gav nylig ut en analyse der det vises at oljeeffekten blir stadig tydeligere. Det er en økning i antall konkurser i små bedrifter, og misligholdet øker blant ingeniør-, bemannings- og konsulentselskaper.

- Banken godt rustet

Selv mener Bergskaug at banken er godt rustet for det som måtte komme.

— Dette understreker bare vår hypotese fra i fjor høst der vi rigget oss for at oljeprisfallet skulle være en permanent situasjon. Vi gikk gjennom alle deler av porteføljen og tok høyde for et betydelig tøffere makroøkonomisk klima, sier toppsjefen.

Gjennomgangen han viser til resulterte i en tapsavsetning for tredje kvartal 2014 på en kvart milliard kroner.

- Kan ta lengre tid

— Nedturen denne gang kan ta lengre tid enn det året det tok under finanskrisen. Vi lytter til ledende aktører i regionen som mener omstillingen vil vare både i 2016 og 2017, sier Bergskaug og blir supplert av Kvinlaug.

— Så må vi jo heller ikke glemme de positive faktorene. Prosessindustrien går bra, og satsingen på Sørlandslaben, nye fengsler og infrastruktur og veibygging i landsdelen kan stimulere næringslivet på en positiv måte, sier viseadministrerende.

— Nei, det er ingen grunn til å gå inn i en kollektiv depresjon, men det vil kreve et samlet løft i landsdelen for å få til omstillingen, legger Bergskaug til.