— De som har hatt hovedansvaret har ikke vært sitt ansvar bevisst, sier leder for kontrollutvalget i Vest-Agder, Vidar Kleppe (Demokratene), til Fædrelandsvennen. Han mener de siste dagers avsløringer viser at det har vært manglende fokus på offentlige anskaffelser i fylket.

Fædrelandsvennen har i etterkant av fylkesrevisjonens kritiske rapport på Vest-Agder fylkeskommunes arbeid med offentlige anskaffelser, vist til flere saker hvor fylkeskommunen ikke har fulgt regelverket.

Fylkesrådmannen beklaget regelbruddene, men følte seg imidlertid trygg på at det er tatt gode grep, selv om et komplekst regelverk og begrensede ressurser gjør at arbeidet tar noe tid.

Les mer:

— Burde bedt om ressurser

— Hvis det var ressurssituasjonen som var årsaken til regelbruddene, burde man fra administrasjonens side kommet til politikerne og bedt om flere ressurser, mener Kleppe, som tror både fylkesrevisjonens rapport og medieoppslagene har vært en vekker for fylket.

— Vi har hatt og vil ha et nøye fokus på dette. Da rapporten ble fremlagt i desember ba vi om en tilbakemelding innen mai om hvordan rapporten, og spesielt hvordan internkontrollen i fylkeskommunen, blir fulgt opp, forteller Kleppe.

Les også:

— Innbyggerne kan ha tapt masse

— I tillegg til at man ikke har fulgt regelverket, kan fylkets innbyggere også ha tapt masse i kroner og øre som følge av manglende konkurranseutsetting. Jeg regner nå med at dette ryddes opp i, og at vi ikke får se noe slikt igjen, sier kontrollutvalgets leder.

Les også:

— Glad det kommer fram i lyset

Fylkesordfører Terje Damman (H) sier til Fædrelandsvennen at han er glad for at regelbruddene kommer fram i lyset så man kan få ordnet opp i problemene og sørge for at regelverket følges.

Terje Damman (H), fylkesordfører Foto: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD

— Fylkesrådmannen har sagt at det skal jobbes med dette utover vinteren og våren, og jeg synes det er greit å komme til bunns i dette.Når det gjelder fylkesrevisjonens rapport, påpeker Damman at de ni undersøkte tjenestekjøpene, hvor det ble funnet brudd på regelverket i åtte av dem, ikke er tilfeldig utvalgt og at resultatet ikke uten videre kan sies å være representativt for hele fylkeskommunens virksomhet.

— Det er imidlertid ingen unnskyldning for det som er avdekket nå, legger han til.

Hvorvidt fylkets innbyggere har tapt på regelbruddene, mener fylkesordføreren det er vanskelig å vite.

— Det er uansett en selvfølgelighet at man skal følge opp når en avtale utløper, sier han.

— Vil vi se mindre av slike regelbrudd fremover?

— Jeg legger til grunn at sånn må det bare bli, sier Damman.

Les også:

— Beklagelig

Toril Runden (Ap), fylkespolitiker Foto: Torstein Øen

Når fylkespolitiker Torild Runden (Ap) blir spurt om kommentarer til regelbruddene som de siste dager er avslørt, svarer hun følgende.— Administrasjonen ble bedt om å komme med en tilbakemelding innen mai på hva som gjøres med det som er avdekket i fylkesrevisjonens rapport. Det er det jeg forholder meg til, og utover det har jeg ingen kommentar, sier Runden.

Hun legger likevel til at det alltid er beklagelig når slike ting oppstår.

— Det har tydeligvis ikke vært gode nok rutiner, noe jeg forventer kommer på plass nå.

- Rutineproblemer og noen glipp

Thore Westermoen (KrF), fylkesvaraordfører Foto: Tore-Andrè Baardsen

Fylkesvaraordfører Thore Westermoen (KrF), kan ikke se at dette er en sak som fortjener overskriften 'Svært alvorlige brudd,' som advokat og ekspert på offentlige anskaffelser, Marianne H. Dragsten, uttalte om Vest-Agder fylkeskommunes brudd på de offentlige anskaffelsesreglene tirsdag.— Når det er sagt, er dette selvfølgelig ikke noe å bagatellisere. Det er avdekket rutineproblemer og noen glipp, og dette blir nå tatt tak i. Det synes jeg er bra, sier Westermoen.