De siste fem årene har fylket handlet direkte hos Tine for 17 millioner kroner, uten at konkurrentene er gitt anledning til å levere tilbud på tilsvarende avtaler. På bildet leveres meieriprodukter til Tangen videregående skole i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland
De siste fem årene har fylket handlet direkte hos Tine for 17 millioner kroner, uten at konkurrentene er gitt anledning til å levere tilbud på tilsvarende avtaler. På bildet leveres meieriprodukter til Tangen videregående skole i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland
Fylkesrådmann i Vest-Agder, Kristin Tofte Andresen, beklager brudd på regelverket, men viser til at grep er tatt for å bedre fylkets arbeid med offentlige anskaffelser. Foto: Eva Myklebust

— Vi vil gjerne være med i konkurransen her. Men skal vi få til det, er vi avhengige av at slike kontrakter blir lyst ut gjennom offentlig anbud, sier Bent Myrdahl i Kavli, som er administrerende direktør for Tines hovedkonkurrent, Q-meieriene.

I en rapport fra fylkesrevisjonen før jul, fikk Vest-Agder Fylkeskommune sviende kritikk for arbeidet med offentlige anskaffelser. Fylkesrevisjonen hadde undersøkt ni innkjøp i 2013, og fant mer eller mindre alvorlige brudd på reglene i åtte av tilfellene.

Reglene, nedfelt i «Lov om offentlige anskaffelser», er der for å sikre best mulig ressursutnyttelse, ifølge Leiv Olav Sunde, jurist og partner i konsulentselskapet Inventura, som har spesialisert seg på innkjøpsregler.— Vi antar at konkurransen gir bedre pris og mer effektive prosesser. I tillegg motvirker åpne innkjøpsprosesser korrupsjon og sørger for like vilkår hos dem som selger varer og tjenester, sier han.

Ved tjenestekjøp på mellom 100.000 og 500.000 kroner, skal tre tilbud innhentes og protokoll føres for anskaffelsen. Tjenestekjøp over 500.000 kroner skal lyses ut på anbud.

Kontrakt ikke utlyst siden 2004

Fylkesrevisjonen ba før jul fylkesadministrasjonen få på plass et ordentlig internkontrollsystem, et internt innkjøpsreglement og et system for å oppdage at inngåtte rammeavtaler utløper, slik at de kan fornyes i tide.

Fædrelandsvennen har bedt om innsyn i absolutt alle innkjøp som er gjort av Vest-Agder fylkeskommune de fem siste årene, samt en liste over hvilke firmaer fylkeskommunen har gyldige kontrakter med.

Der fremgår det flere store innkjøp som ikke er utlyst offentlig. En av sakene gjelder innkjøpene av meieriprodukter som ikke har vært lyst ut siden 2004, og er ti år på overtid.

De siste fem årene har fylket handlet direkte hos Tine for 17 millioner kroner, uten at konkurrentene er gitt anledning til å levere tilbud på tilsvarende avtaler.

Vil delta

Q-meieriene-direktør Bent Myrdal sier det selges Q-produkter gjennom Bama og Asko. Dermed kan noen av produktene fra Q likevel havne i kantiner hos Vest-Agder Fylkeskommune, slik som på Fylkeshuset. Men selskapet hans skulle gjerne deltatt i en åpen konkurranse om de store leveransene som i dag kun gjøres direkte ved kjøp hos Tine BA.

Det skal selvsagt ikke være sånn at vi ikke overholder anbudsreglene når vi kjøper varer og tjenester.

Kristin Tofte Andresen, fylkesrådmann i Vest-Agder fylkeskommune

— Går vi langt tilbake, hadde ikke vi muligheten rent praktisk til å delta i dette. Men siden 2012 har vi gjennom et samarbeid med Bama og Asko-systemet vært i stand til det, og vi har en del offentlige kunder i dag. Så nå er det absolutt aktuelt og ønskelig å levere, sier Myrdahl. Men fylkeskommunens avtale med Tine ble inngått i 2002 og utløp i 2004. ## - Uheldig

— Dette er klart uheldig og den burde vært utlyst før, innrømmer Knut Otto Pedersen i innkjøpsavdelingen i Vest-Agder fylkeskommune.

Vest-Agder er imidlertid ikke alene om dette. På meieriområdet samarbeider de med Aust-Agder fylkeskommune, som håndterte denne saken og innrømmer at praksis ikke har vært i tråd med reglene.

Etter 2005 har det ikke vært formalisert avtale mellom de to Agderfylkene og Tine.

— Dette har vært gjort på denne måten fordi Norske Meierier/Tine har vært oppfattet som den reelt sett eneste leverandøren i dette markedet, i alle fall frem til 2012/2013, når for eksempel Q-meieriene etter hvert kom på banen, forklarer Pedersen.

Det vil i følge Pedersen lyses ut en kontrakt på dette området i februar 2015. Assisterende fylkesrådmann i Aust-Agder, John G. Bergh, sier til Fædrelandsvennen at sykdom og utskifting av personale ligger bak at man ikke har klart å holde oppdatert systemene i innkjøpssamarbeidet som handler om rammekontrakter, og at det nå jobbes med å komme ajour.

Fylkesrådmann i Vest-Agder, Kristin Tofte Andresen, beklager brudd på regelverket, men viser til at grep er tatt for å bedre fylkets arbeid med offentlige anskaffelser. Foto: Eva Myklebust

— Ulovlig direkteanskaffelse- Dette er en klassisk ulovlig direkteanskaffelse, sier jurist Leiv Olav Sunde.

Tidligere kunne Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) ilegge bøter til offentlige etater som foretok ulovlige direkteanskaffelser.

— Etter 2012 har de ikke hatt denne myndigheten. Nå er bedrifter som føler seg forbigått i slike saker henvist til å bringe dem inn for retten selv. Det er dyrt og komplisert, og det er nesten ingen som ser seg tjent med det. Dessverre er det nesten fritt frem for å bryte reglene, når det ikke lengre får konsekvenser, sier Sunde.

- Beklagelig

Fylkesrådmannen i Vest-Agder beklager feilene som avdekkes, men mener det nå er tatt grep. - Det er klart det er beklagelig når regelverket ikke følges, og det skal selvsagt ikke være sånn at vi ikke overholder anbudsreglene når vi kjøper varer og tjenester, svarer fylkesrådmann Kristin Tofte Andresen i Vest-Agder fylkeskommune.

Hun føler seg imidlertid trygg på at det er tatt gode grep, men at det med et komplekst regelverk og begrensede ressurser tar noe tid.

— Vi har sett behovet for å styrke kompetansen på området, og det gir nå resultater. Det er også viktig å få fram at arbeidet vårt med å få på plass rammeavtaler på de store utgiftsområdene startet før revisjonsrapporten forelå. Høsten 2013 styrket vi innkjøpsavdelingen og i 2014 begynte vi arbeidet med å sikre en tilfredsstillende internkontroll, der vi blant annet skal samle våre interne instrukser i et eget reglement, forteller fylkesrådmannen.