Alle vant, var budskapet fra Kristin Skogen Lund og Gerd Kristiansen sent torsdag kveld. Foto: Gunnar Kagge
Alle vant, var budskapet fra Kristin Skogen Lund og Gerd Kristiansen sent torsdag kveld. Foto: Gunnar Kagge

Lavtlønnede får 1,75 kroner mer i timen, nulltillegg for alle andre. Oppgjøret har en totalramme på 2,7 prosent, mens fjorårets var på 3,2 prosent.

Man kunne få inntrykk av at NHO-sjef Kristin Skogen Lund og LO-leder Gerd Kristiansen var dommere i et påskeskirenn på idealtid. "Vi er alle vinnere", sa de begge to.

Skogen Lund er godt fornøyd med at lønnsveksten ser ut til å gå ned for tredje år på rad. Kristiansen strålte over at medlemmene som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn (ca. 420.000 kr) får lavtlønnstillegget på 1,75 kroner i timen.

Begge mener også at oppgjøret er lavt nok til å redde utsatte arbeidsplasser.

Skogen Lund sier hun frykter at vi foreløpig bare har sett begynnelsen av en periode med stor uro i økonomien, og at det er helt nødvendig å få lønnsveksten under kontroll.

De to sier at det har vært god stemning hele tiden. Aftenpostens kilder rapporterte ved 21-tiden at det langt fra var enkelt i innspurten. Problemet var LOs krav om lavlønnsprofil, som rammer bedriftene i tjenestesektoren særlig hardt.

Administrerende direktør Petter Furlund i Servicebedriftenes landsforening følte seg ikke like mye som en vinner etter at de var i mål. Han syntes det var blitt "grusomt dyrt" for medlemmene.

Hans forening organiserer også renholdsbedriftene, og de ansatte der er oppgjørets absolutte vinnere. De har en garantiavtale som gir etterjustering om de sakker etter. I år får de 3,60 kroner på toppen av de 1,70. ## Lokale forhandlinger

De som ikke fikk tillegg torsdag kveld må forsøke å få ut lokale tillegg, om de mener at arbeidsgiveren har råd til det. Da har de ikke streikerett, så til syvende og sist er det arbeidsgiver som bestemmer.

Rett over påske begynner forhandlingene i de andre store områdene. Handelen skal forhandle gjennom arbeidsgiverforeningen Virke. Sykehusene med Spekter og kommuneansatte skal forsøke å vri penger ut av KS.

Stat og kommune har forhandlingsfrist 30. april. Blir de ikke enige går det til megling, med mulig streikestart uken etter 17. mai.

Mange kommuneansatte er lavlønte etter definisjonen fra torsdagens enighet. Men de har et forholdsvis høyt overhengpå 1 2/3 prosent. Gerd Kristiansen sier at de skal holde seg til lønnsveksten på 2,7 prosent.

I LO er vi forpliktet til å følge frontfaget, sier hun til Aftenposten.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!