Onsdag begynner lønnsforhandlingene mellom LO og NHO for fullt. Blir de ikke enige innen torsdag kveld, møter de opp hos Riksmekleren fredag morgen. Trenger partene hjelp fra megleren er årsaken at de ikke blir enige om lavlønnstilleggene.

— Det er noen som tror at ingen skal tjene under gjennomsnittet, sukker Petter Furulund, med en gammel tariff-vits.

Han er direktør i NHO Service og må kjempe medlemmenes sak mot industrien.

Bransjer som renhold, hotell og restaurant og vektere er livredde for et resultat der industrien får nulloppgjør, i bytte mot høye lavlønnstillegg for servicenæringene.

Moderasjonen har en pris

Ingen i NHO kan huske at de har hatt en så velvillig motpart. LO-leder Gerd Kristiansen har gjort mye for å overbevise medlemmene om at oppgjøret blir moderat. Arve Bakke som leder det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, sier at han ikke ser noen grunn til å krangle om 50-øringer. Han er klar for et oppgjør der store deler av industrien ikke får sentrale tillegg.

Men LOs forhandlingsfullmakt innebærer at det skal kjempes hardt for "bedring av minstelønnssatser og garantiordninger som fremmer likelønn og motvirker lavlønn". Med andre ord skal de lavest lønte ha skikkelige tillegg.

NHOs forhandlingsfullmakt slår fast at man må være forsiktig med slike tillegg. Men når det nærmer seg krise vil NHO-sjef Kristin Skogen Lund minne om at slike fullmakter er papir, ikke hugget i stein.

Tåler ikke mer

Lavlønn regnes gjerne som under 90 eller 85 prosent av industriarbeiderlønn. I fjor lå den på 425.000 kroner i året. I hotell- og restaurant lå snittlønnen på 326.400 kroner.

Jostein Hansen i NHO Reiseliv sier at bedriftene ikke tåler høyere utgifter.

— Vi merker allerede at næringslivet kutter. Bedriftene våre har allerede begynt å kutte.

Han kan ikke forstå hvorfor servicebedriftene, der lønnsutgiftene er den største kostnaden, skal måtte betale ut mest.

— For meg henger det ikke på greip. Skal det være et moderat oppgjør må det gjelde alle, sier han.

- Noen vil vel si at de ansatte har veldig moderate lønner allerede?

— Jo. Men vi er ikke en skjermet næring. Når det blir for dyrt reiser nordmenn til utlandet, og turistene velger andre mål.

Petter Furulund i NHO Service sier:

— Nå synes jeg de har fått opp lønnsnivået så mye at fagbevegelsen bør finne noen andre å gå løs på.

Han gleder seg ikke til dragkampene internt i delegasjonen.

— Jeg regner med at det såkalte flertallet forstår at de skal betale regningen til slutt, sier han.

Øker lønnen på vask og vakthold, må bedriftene regne med at prisen på tjenestene øker.

Megling over påske

Blir de ikke enige torsdag, må de møte til megling over påske. Da kan det bli innspurt 12. april. Offentlig sektor har forhandlingsfrist 30. april. Ender de i megling blir det med frist uken etter 17. mai.