Den norske arbeidsledigheten holder seg langt under de andre europeiske landene. Sammen med Sveits har Norge Europas laveste ledighet.

Fredag kom de to målingene av norske ledighet på samme dag:

  • Statistisk sentralbyrås måling viste at ledigheten sank fra 93.000 personer i mai til 90.000 i juni.

  • Målingen av registrerte ledige og personer på tiltak hos arbeids— og velferdsetaten Nav økte fra knapt 86.000 i juli til 86.600 ved utgangen av august.

Dermed går de to målingene hver sin vei og nærmer seg hvarandre. Uansett er ikke økningen i Nav-tallene så stor at den vil plage de rødegrønne inn i valgkampens siste uke.

SSBs tall er basert på spørreundersøkelser blant et utvalg personer, mens Navs tall er tellinger. En viktig forskjell er at SSBs tall dermed fanger opp personer som er ledige, men som ikke har meldt seg hos Nav. På den annen side er Nav-tallene basert på en totaltelling, og det kan i seg selv gi mindre feilmargin enn i SSB-tallene.

SSB-tallene viser også sysselsettingen. Den steg med 8000 personer fra mai til juni. Når 5000 nye meldte seg på arbeidsmarkedet samtidig, førte det til at ledigheten falt med 3000 personer. Siden mars i år har ledigheten i SSB-målingen falt fra 3,7 prosent til 3,3 prosent i juni.

Sysselsettingen i juni var 2,608 millioner personer. Det er den høyeste som noen gang er målt i SSBs arbeidkraftundersøkelser. Likevel var andelen av den voksne befolkningen som er i jobb 0,4 prosentenheter lavere enn i juni i fjor.

Flere ledige i bygg og anlegg

— Utviklingen er som ventet. I vår prognose har vi anslått at ledigheten vil øke moderat i høst, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i Nav.

Ifølge Nav er 2,8 proent av arbeidsstyrken registrert som helt ledige ved utgangen av august

Ved utgangen av august var det registrert 7.500 ledige med bakgrunn fra bygge- og anleggsyrker. Det er en økning på 17 prosent, eller 1.100 personer, sammenlignet med august i fjor. Om lag 20 prosent av den samlede økte ledigheten det siste året har dermed kommet blant bygge- og anleggsarbeidere.

Den registrerte ledigheten er høyest for menn i aldersgruppen 20-24 år og blant kvinner 25-29 år med 4,8 prosent av arbeidsstyrken. "Dette er en alder hvor mange blir ferdige med utdanningen, og da gjerne melder seg som arbeidssøkere en periode før de får arbeid", skriver Nav i en pressemelding.

Det siste året har ledigheten økt mest for menn over 50 år, med en vekst på 11 prosent. Dette er likevel fortsatt en gruppe med svært lav arbeidsledighet, med 1,8 prosent av arbeidsstyrken.

Påvirker renten

Ledighetene er en indikator for temperaturen i økonomien, og store endringer kan påvirke utsiktene for lønnsveksten og derme prisveksten i årene som kommer. Norges Bank har i oppdrag å bruke renten slik at prisveksten blir nær 2,5 prosent over tid.

Katrine Boye i meglerhuset Nordea Markets peker på at Nav-tallene er omtrent slik Norges Bank venter i sine siste prognoser, men SSB-målingen ser ut til å ligge betydelig under. Men i sum mener hun ledighetstallene er omtrent på linje med det Norges Bank venter. Med andre ord påvirker det ikke forventningen om uendret styrngsrente på rentemøtet i september.

Handelsbanken skriver i en kommentar at Norges Bank ser mest på utviklingen i den registrere ledigheten, og at denne er som forventet. Derfor venter også Handelsbanken uendret styringrente på rentemøtet 18. september.